Отидете към основна версия

19 Октомври, 2017 20:40, обновена 19 Октомври, 2017 20:40 4 640 19

Елена Йончева показа как мигранти прескачат оградата

  • елена йончева-
  • цензура-
  • корупция

Държавата налага цензура за разследването на корупция в България, заяви Йончева

Снимка: БСП

„Държавата налага цензура за разследването на корупция в България. Не само на оградата, но и на бежански канали, защото такива има. Знае се кой стои зад тях, но мерки не се взимат. Защо?“ Това попита говорителят на „БСП за България“ Елена Йончева в парламента.

Тя припомни, че вчера МС е взел решение оградата по българо-турската граница да бъде в списъка на обектите, които са от стратегическо значение за националната сигурност.

„Това означава, че оградата и всяка тема, свързана с преминаването и качеството на строителството, се превръща в държавна тайна. Всяко настоящо и бъдещо корупционно разследване на тази тема се превръща в цензура“, обясни тя. Йончева заяви, че от три месеца, като журналист и като депутат, прави свое разследване за качеството на това съоръжение.

„Отпуснати са почти 200 млн.лв и за съжаление не е реализиран първоначалният проект, одобрен от МВР. За това имаме документи. Реализиран е друг проект, в резултат на който оградата пада и се чупи. През нея минават буквално за минути по 40 души. Това съм го виждала и съм го снимала. През оградата преминават по-бързо, отколкото автобус с бежанци, които биха минали през КПП“, подчерта народният представител.

Тя показа снимка от преди два дни (17.10.2017г) в района на Малко Търново, на която се вижда изкоп от 5 на 3 метра, който не е зарит вече две седмици. „Голяма част от този район – около 150 м, има паднала ограда, която е възстановена последните две седмици. Като депутат имам достъп до оградата и събирам информации и факти“, категорична е Йончева.

Тя разказа, че първоначално й е бил отказан достъп заради извършването на оперативно-издирвателни дейности и дори са преградили пътя й, но след много тежък разговор с „Гранична полиция“ е получила достъп.

Пред бТВ Йончева показа и снимки как мигранти прескачат оградата.

„Филмът не се финансира. Снимам го с моя камера, монтирам го на моя компютър. В разговор съм с няколко телевизии и не знам дали ще се решат да излъчат кадрите“, каза още тя. Според нея решението на МС да се засекрети оградата, при положение, че тя се снима откъде ли не и се представя на чужди дипломати, цели да не се излъчват тези кадри.

„БСП за България“ внесе сигнал в прокуратурата за това, че имаме съмнения за много тежки корупционни практики, свързани с изграждането на тази ограда. В момента Главна прокуратура и ДАНС провеждат разследване, изискват се документи, ще чакаме и тяхното решение“, посочи говорителят на левицата. Тя е на мнение, че всяко разследване трябва да помогне пропуските да бъдат коригирани, за да влезем в Шенген.

„От три години не работи системата за информационно наблюдение – камери, датчици, в най-деликатните части, където минават най-много бежанци. Поставих този въпрос от парламентарната трибуна и ми отговориха, че просто бил изтекъл договорът за поддръжка“, подчерта народният представител. По нейните думи оградата сама по себе си не може да пази. „Тя възпрепятства и забавя. Трябва да бъде изградена качествено и да има цялостна система за наблюдение“, категорична е Елена Йончева.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове