На новогодишната трапеза също трябва да има символът на късмета, както и на Коледа. Това е задължителната баница с късмети.
Като че ли в новогодишната нощ не можем да се разминем и без салатата „Снежанка”, освен туршията по стар български обичай. Предястията могат да бъдат най-различни от традиционните български луканки до гъшия пастет, сирена, варени яйца и панирани хапки, примерно от кашкавал. Свинското си е типично за българската трапеза на този празник, но нищо не пречи вместо печените пържоли или тези в глиненото гърне със сирена, да напълните и пиле с ориз и го сварите с кисело зеле и месо, след което да го запечете. Може да направите и традиционната капама, а защо не и пълнен заек. За по-финните вкусове телешкото филе може да бъде поднесено както със зеленчуци, така също и с канелено меден сос.
Голямото ядене продължава и след основното ястие – със сушените мезета, ядки. Десертът може да бъде както торта, така и баклава, а защо не гарнирани и със сладолед. Цитрусовите плодове също са задължителни.
Не забравяйте качествения алкохол и най-вече шампанското, което ще ви потрябва за 24,00 часа.
Да ви е вкусно, но не преяждайте и не препивайте, защото на 1 януари светът не свършва, а и за да не ви изгубим като читатели.
Отидете към основна версия
31 Декември, 2011 09:30 3 429 0
Новогодишната трапеза – традиционна или не
Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.