Last news in Fakti

31 Декември, 2011 09:30 3 393 0

Новогодишната трапеза – традиционна или не

  • трапеза-
  • нова година

На новогодишната трапеза също трябва да има символът на късмета, както и на Коледа. Това е задължителната баница с късмети.
Като че ли в новогодишната нощ не можем  да се разминем и без салатата „Снежанка”, освен туршията по стар български обичай. Предястията могат да бъдат най-различни от традиционните български луканки до гъшия пастет, сирена, варени яйца и панирани хапки, примерно от кашкавал. Свинското си е типично за българската трапеза на този празник, но нищо не пречи вместо печените пържоли или тези в глиненото гърне със сирена,  да напълните и пиле с ориз и го сварите с кисело зеле и месо,  след което да го запечете. Може да направите и традиционната капама, а защо не и пълнен заек. За по-финните вкусове телешкото филе може да бъде поднесено както със зеленчуци, така също и с канелено меден сос.
Голямото ядене продължава и след основното ястие – със сушените мезета, ядки. Десертът може да бъде както торта, така и баклава, а защо не гарнирани и със сладолед. Цитрусовите плодове също са задължителни.
Не забравяйте качествения алкохол и най-вече шампанското, което ще ви потрябва за 24,00 часа.
Да ви е вкусно, но не преяждайте и не препивайте, защото на 1 януари светът не свършва, а и за да не ви изгубим като читатели.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА