Отидете към основна версия

13 000 21

Христо Иванов: Готвят атентат

  • христо иванов-
  • банков надзор-
  • закон

Наблюдаваме ГЕРБ и ДПС заедно да подкрепят закона на Йордан Цонев и Делян Пеевски за банковия сектор, твърди бившият правосъден министър

Приемането на наказатени закони и правила с обратна сила е "атентат срещу правото" - това е забрането още от римско време. Така лидерът на "Да, България" Христо Иванов коментира и идеите на властта за отпадане на давността за престъпления с приватизацията, и законопроектът за банковата несъстоятелност на Делян Пеевски и Йордан Цонев, подкрепен от ГЕРБ.

По думите на Иванов, цитиран от "Клуб Z" целта с повдигането на темата с приватизацията и предложението за промяна в конституцията е "рекет" от страна на държавата.

"Държавата е ангажирана в поредица от откровено рекетьорски действия в това управление - вижте какво се случваше в оръжейния сектор, например. Наблюдаваме ГЕРБ и ДПС заедно да подкрепят закона на Йордан Цонев и Делян Пеевски за банковия сектор, който - пак със задна дата, ще позволи дозаграбване на КТБ - защото този закон е точно обратното на това, което се заявява", каза още председателят на "Да, България".

По думите на Христо Иванов вече има бизнесмени, които не броят дали в парламента гласовете ще стигнат за промяна в конституцията и отмяна на давността за престъпления в процеса на приватизация, а "вече събират парите за подкупа", защото знаят, че не била да чакат прокуратурата да ги обяви в списъка с разследваните.

"Актуализираха пропагандно клишето за основния грях на прехода - приватизацията по времето на Иван Костов. Аз съм последният човек, който ще каже, че приватизацията по времето на Иван Костов е една чиста и невинна афера, но това, което трябва да се каже е, че ако приватизацията се беше случила 1991-1992 година, както в останалите постсоциалистически страни, резултатът чисто икономически щеше да е съвсем различен. Големият въпрос е защо това не се случи тогава, а тези предприятия останаха в ръцете на държавата, за да бъдат източвани. И отговорът е ДПС - тогава те управляваха като мандатоносител на правителството на Любен Беров, което спря приватизацията."

Иванов припомни, че той и партията му отдавна са предложили вариант за ревизия на прехода и тя е да се отворят досиетата на МВР от 90-те години. По думите му и с актуалната реакция със сигналите за разследване на твърденията за международна контрабанда на цигари от "Булгаргабак" се дава възможност на институциите - там давността не е изтекла, да се покаже, че могат да се проверяват приватизационни сделки.

"Да, България" внесоха в Народното събрание, до прокуратурата, до ОЛАФ сигнал по доклада на турската служба за борба с контрабандата, в който за поредна година "Булгартабак" се споменава като източник на контрабандни цигари на територията на Турция. От формацията настояват за разследване от прокуратурата и структурите на МВР, от парламента искат анкетна комисия по случая, а сигналът е с копие до ОЛАФ в случай, че родните институции не реагират.

„Вътрешното министерство не вижда, очевидно – с години , и то абсолютно целенасочено. Проблемът е не, че не вижда една дума в доклада. А че не вижда един контрабанден канал, за който се говори от страшно много време, една схема корупционна, която започва най-малко с приватизацията на „Булгартабак“, минава през неотговорените въпроси за собствеността на дружеството. Тази слепота се отнася и до прокуратурата, до парламента", заяви Иванов по повод първоначалното отричане на МВР, че в доклада от Турция "Булгартабак" е спомената и отказа на главния прокурор да се самосезира по данните в официалния документ.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове