Отидете към основна версия

1 224 2

Орязаха отпуските на държавните служители

  • отпуски-
  • държавни служители-
  • правителство
Снимка: БГНЕС

Кабинетът намали отпуските на държавните служители. Чиновниците ще разполагат със 7 дни по-малко, за да си почиват, стана ясно след днешното правителствено заседание. Финансовият министър Симеон Дянков обясни, че отнетата седмица ще бъде заместена с курсове, които предстои да се уточнят.

До момента работещите в държавната администрация разполагаха с отпуска от  20 дни плюс 12 дни за ненормирано работно време. С промените ще им се полагат 20 дни плюс 5 за ненормирано  работно време, тоест ще имат максимум до 25 почивни дни.

Такова препоръка е пратена до всички министерства.

Ненормираното работно време се прилага при специфичните условия на работа, когато на отделни работници и служители се налага да изпълняват част от задълженията си и след изтичане на нормално установеното работно време.

Преди седмица премиерът Бойко Борисов лансира идеята с аргумента, че държавните служители не използват голяма част от големите си отпуски. Борисов призна, че темата е болезнена и вероятно няма да се понрави на много хора. „Няма логика отпуските да бъдат придобити, ако не се  ползват“, категоричен е Борисов. Аргументът му е, че трябва да се въведе справедливост между държавните служители и заетите в частния сектор. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини