Отидете към основна версия

10 923 0

Жълт код в 11 области

  • сняг-
  • жълт код
Снимка: БГНЕС

На територията на 11 области от Източна България за съботния работен ден е обявен жълт код, съобщават от НИМХ при БАН.

Областите, в които трябва да се внимава, са Добрич, Шумен, Търговище, Разград, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Кърджали, Хасково и Смолян.

Очакват се значителни валежи, като дъждът ще премине в сняг. Количествата на валежите ще бъдат между 15 и 25 л/кв.м.

 Ще духа вятър от север-северозапад със скорост 15-20 м/сек, в пулсации и повече.

Ангажирани със снегопочистването в София фирми вече са обработили със смеси против заледяване улиците, по които се движи градският транспорт, и стръмните участъци, съобщиха от Столичната община. На някои места снегът е бил почистван от пътните платна, вече се извършва повторна обработка на пътните настилки.

От общината напомнят на водачите, че трябва да шофират със съобразена с пътните условия скорост, както и да спазват дистанция.

Периодично ще се спира движението на превозни средства по магистрала "Люлин" заради почистване на пътните платна, съобщиха от агенция "Пътна инфраструктура".

Дъжд вали в областите Монтана, Ловеч, Враца и в района на Дупница. Сняг вали на проходите Петрохан и Предела, в областите София, Смолян и в районите на Кюстендил, Берковица и Перник. Вятър духа в областите Плевен, Видин и Враца. Пътните настилки са мокри, заснежени, обработват се и се опесъчават.

Поради мъгла е намалена видимостта до 50 метра в района на Твърдица и до 100 метра - в районите на Мъглиж, Гурково и Павел баня.

Пътните настилки по магистралите "Тракия", "Хемус" и "Марица" са мокри.

Затворени за движение на всички превозни средства са проходите Златишки, Твърдишки, Върбиши и Троян - Кърнаре. За товарни автомобили е затворен проходът "Вратник", Дюлинския проход, Айтоския и проходът "Шипка". През Петрохан всички автомобили трябва да се движат с вериги, а товарните - без ремаркета и полуремаркета.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини