Отидете към основна версия

3 828 9

„Брутални правомощия” за новото ръководство на язовирите

  • миет-
  • бисер-
  • борисов-
  • бедствие
Снимка: БГНЕС

До една година трябва да сме приключили с реформата за язовирите, заяви премиерът Бойко Борисов в сутрешния блок на БНТ.

Най-важното от решението за язовирите, по думите на премиера е че се създава звено, което има ресурсите, експертите и капацитета да управлява водния ресурс на страната.

След като се прецени състоянието на един язовир, тази нова дирекция, която ще има „брутални пълномощия” ще издаде предписания, които, ако не бъдат изпълнени, язовирът ще се източва и дори ще се разрушава, категоричен е премиерът. Според него не може рибата да е по-важна от живота на хората.

Действително реформата във ВиК сектора е закъсняла. Необходими са между 8 и 10 млрд. за да подменим цялата мрежа, а това са пари, които не можем да отделим, посочи Борисов.

В момента, според него, хората, които работят в засегнатите райони, работят от „сърце и душа”, лошото е че никой не може да върне  загубените животи.

На днешното заседание на Министерски съвет ще вземем решение за отпускането по 10 хиляди лева на семействата, които имат загинали при бедствията в Южна България, заяви още Борисов и припомни, че вчера ГЕРБ са решили да отпуснат 1 млн. лв. от субсидията си за пострадалите.

Премиерът определи реакциите на опозицията и специално изявленията на лидера на БСП Сергей Станишев като „жалки”.

Относно предстоящия разговор с еврокомисар Кристалина Георгиева премиерът е на мнение, че е малко вероятно да получим пари от фонда за бедствия на Европейския съюз.

И ние закъсняхме по отношение на тези неща, призна Борисов като уточни, че няма как всичко да бъде направено едновременно. Наследили сме 20 години безотговорност и се надяваме сега да вземем решение, което ясно да определи кой е отговорен при подобни бедствия.

Борисов се извини на всички, които са имали затруднения при паркирането на новата спортна зала в София и благодари на зрител, който го е призовал „да ходи пеша”.

Няма как да очакваме нещо добро от предстоящия междинен доклад на ЕК, заяви Борисов. По думите му усилията за реформиране на съдебната система не са особено продуктивни.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини