Last news in Fakti

8 Февруари, 2012 10:18 1 138 0

Италия и Полша предложиха помощ за наводненията

  • наводнения-
  • бисер-
  • италия-
  • полша

Няколко европейски държави реагираха бързо на молбата на България за подкрепа в борбата с наводненията и в предотвратяването на нови щети от крайното застудяване, съобщиха от пресслужбата на Представителството на ЕК в България. Българските власти задействаха Европейския механизъм за гражданска защита на 7 февруари, като поискаха 80 хиляди чували с пясък, 50 палатки, подходящи за зимни условия и 2000 квадратни метра геотекстил (материал, използван за подсилване на речни диги и язовирни стени).

По-малко от три часа след сигнала от България, Италия предложи палатки, оборудвани за ниски температури. В следващия час се включи и Полша, с оферта за геотекстил и чували с пясък.

Очаква се, че и други страни-членки да се включат с предложения за помощ. Центърът за наблюдение и информация на Европейската комисия координира комуникацията между засегнатата страна и тези, които й предлагат подкрепа.

„Тази бърза реакция на българския сигнал за помощ показва ясно европейската солидарност със страната ни в този труден момент. Още по-впечатляващо е, че предложенията за подкрепа идват в момент, когато самите Италия и Полша се борят с последиците от тежка зима. Днес, когато България е в риск от сериозни наводнения, предложената материална помощ ще помогне да избегнем нови щети и човешко страдание”, каза Кристалина Георгиева, европейският комисар за реакция при кризи.

Вчера комисар Георгиева посети засегнатите от наводнения Бисер, Любимец и Свиленград. С нея беше и експерт от Европейската комисия, който е специалист по наводнения и гражданска защита при тежки зимни условия. Заедно с българските власти, двамата анализираха как Европейският съюз може да помогне за облекчаване на болезнените резултати от снеговалежа, крайно ниските температури и наводненията.

Центърът за наблюдение и информация към Европейската комисия продължава да следи отблизо развитието на крайно студената зима, която обхваща голяма част на Европа. Заради ниските температури загинаха над 350 души, а няколко европейски държави обявиха бедствено положение. Европейската комисия е готова да координира обмена на информация и предоставянето на помощ между държавите, участващи в Европейския механизъм за гражданска защита.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА