Отидете към основна версия

2 149 1

България замразява ACTA (обновена)

  • аста-
  • acta-
  • трайчо трайков-
  • anonymous

Дори съмненията са достатъчна причина

Снимка: БГНЕС

Участието на България в АСТА ще бъде спряно с предложение на министър Трайчо Трайков. България няма да предприеме никакви стъпки за ратификация на договора, докато не стане ясна позицията на останалите страни от ЕС, обясни министърът на пресконференция. Проектът му за решение ще бъде внесен за одобрение в Министерски съвет.

До момента Полша, Чехия, Словакия, Латвия и Германия замразиха ратификационния процес на спорния договор. Документът изисква и одобрение от Европейския парламент.

В събота около 8 000 българи протестираха в София срещу спорното споразумение за борба с интернет – пиратството. Акции имаше в още 16 български града, както и в цяла Европа.

Споразумението цели опазване на авторското право в интернет. АСТА бе шумно заклеймен в редица европейски страни и от мнозина експерти най-вече заради опасението, че ще превърне интернет – доставчиците в онлайн полицаи, а потребителите – в потенциални престъпници.

„Дори съмненията са достатъчна причина един акт да не бъде приет от обществото. Дори намеците, че един подобен международен документ, може да се окаже трамплин за полицейщина вредят на България, на доброто ни име, на гражданското общество и дават  лоша оценка за политическа система у нас – щом е възможно да възникват такива опасения. Основателни или не – ние не може да даваме повод за тях“, аргументира се Трайчо Трайков. 

Трайков пое отговорност за слагането на българския параф под договора в Токио през миналия месец, когато същото направиха още 22 европейски държави: „Не очаквам никой да поеме вината за АСТА. Аз го правя. Признавам, че подцених въпроса, нямаше достатъчно широка дискусия по него в обществото“.

Вчера известната хакерска групировка Anonymous заплаши правителството ни и поиска да се откаже от договора. Хакерите припомнят, че АСТА не може да бъде подписана с „резерви”, както заяви министърът на икономиката Трайчо Трайков. 

В неделя пък лидерът на РЗС Яне Янев разкри в телевизионно интервю, че още в сряда правителството ще спре АСТА.

Днешното решение е съгласувано с премиера Бойко Борисов обясни Трайков, който преди време изрази резерви, че споразумението ще промени реално нещо у нас.

"Целта на АСТА е да се бори с мащабната нелегална дейност. Има редица текстове, в които пише, че гражданските права и свободи следва да са неприкосновени. АСТА не ограничава свободата в интернет няма да доведе до закриване на сайтове. Навсякъде ще се използва интернет информацията, както досега”, обясни преди време икономическият министър.

Днес Трайков изтъкна, че сега много хора са се превърнали в обвинители и „тичат пред вятъра в опит да извлекат политически дивиденти и да се представят като борци за граждански права“.

Икономическият министър коментира още, че в Европа няма единно мнение по отношение на АСТА. Протестите в последните няколко седмици преобърнали отношението към спорния договор. Именно Трайков е вносител на решението за одобряване подписването на ACTA в Токио. 

Кадри от протеста в София

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • БСП откри новата ACTA

    Новата АСТА е в Закона за хазарта, алармира червеният депутат Антон Кутев на брифинг днес. Той изнесе данни за внесените от управляващите промени в ...
    01.03.2012
    1 358
    0
  • Удар срещу Anonymous, ГДБОП също участва (обновена)

    Полицаи в Европа и Латинска Америка нанесоха удар срещу известната хакерска група  Anonymous и арестуваха 25 предполагаеми нейни членове, съоб ...
    29.02.2012
    3 276
    4
  • Туск към Брюксел: Спрете АСТА!

    Полският премиер Доналд Туск заяви, че неговата страна няма да ратифицира международното Търговското споразумение за борба с фалшификациите АСТА. ...
    17.02.2012
    1 175
    1
  • И Словения се отказва от ACTA

    Новото правителство на Словения съобщи, че обмисля да замрази ратифицирането на спорното споразумение АСТА, подписан от предходното правителство пр ...
    16.02.2012
    1 356
    1
  • Евродепутатите ни против ACTA в сегашния му вид

    Всички български представители в Европейския парламент ще гласуват против сегашния вид на споразумението ACTA, защото в него не са защитени правата ...
    16.02.2012
    1 152
    0
  • Социалистите са виновни за ACTA (обновена)

    Социалистите са водили всички тези преговори. Как не отидоха само на протеста да го оглавят за това, което те са договаряли. Това каза премиерът Бо ...
    15.02.2012
    1 771
    6