Last news in Fakti

16 Февруари, 2012 08:25 1 099 0

Евродепутатите ни против ACTA в сегашния му вид

  • acta-
  • ивайло калфин-
  • андрей ковачев-
  • еп-
  • споразумение

Всички български представители в Европейския парламент ще гласуват против сегашния вид на споразумението ACTA, защото в него не са защитени правата на потребителите. Това заяви евродепутатът Андрей Ковачев, ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ), в интервю за БНТ, от студиото на Европейския парламент (ЕП).  

Европейският парламент все още няма окончателно решение по АСТА. Юни месец се очаква да бъде ратификацията или не ратификацията на споразумението, уточни Ковачев.

По думите му такова споразумение е нужно на Европа, защото трябва да се защити интелектуалната собственост. Евродепутатът бе категоричен, че това трябва да стане само тогава, когато всички съмнения за злоупотреба или за накърняване правата на гражданите бъдат гарантирани и изчистени.

Според евродепутата от ПЕС Ивайло Калфин, ЕП няма да стигне до решение по споразумението до юни месец. В ЕП тези, които настояват за АСТА са от Групата на либералите и от ЕНП, посочи той.

Според него протестите срещу споразумението няма да спрат. 350 хиляди души протестираха през последните дни в цяла Европа, включително и в България. „Правителствата започнаха да се отказват от споразумението АСТА под натиска на улицата”, подчерта евродепутатът. Калфин заяви, че страницата АСТА трябва да бъде затворена.

Според него най-доброто, което страната ни може да направи по отношение на споразумението АСТА е да оттегли подписа си. По повод това, че министър-председателят Бойко Борисов потвърди преди дни, че България ще оттегли подписа си от търговското споразумение АСТА и правителството ще понесе политическата отговорност пред Брюксел, Калфин заяви, че управляващите просто отменили едно свое друго решение.

На въпрос дали ще има проблем от това, че страната ни оттегля подписа си от АСТА, Калфин коментира, че проблем няма да има. По думите му обаче, България не се е оттеглила. „Надявам се ние да приемем, че повече по това споразумение у нас няма да се говори”, каза още Ивайло Калфин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА