29 Февруари, 2012 12:37 3 197 4

Удар срещу Anonymous, ГДБОП също участва (обновена)

  • anonymous-
  • хакери-
  • интерпол
Удар срещу Anonymous, ГДБОП също участва (обновена) - 1
Снимка: БГНЕС

Полицаи в Европа и Латинска Америка нанесоха удар срещу известната хакерска група  Anonymous и арестуваха 25 предполагаеми нейни членове, съобщи Би Би Си, позовавайки се на данни на Интерпол. В акцията са участвали и родни антимифиоти.

Преди това бяха атакувани страниците на президентството и военното министерство на Колумбия, на националната библиотека на Чили, както и на електрическа компания, която оперира в страната.

От българска страна са участвали служители от сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” при ГДБОП, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Европейската част от операцията бе проведена на територията на Испания, Чехия и България под координацията на Европол. В хода на акцията е установено, че членове на клона на “Anonymous” в Испания използвали сървъри, намиращи се в България и Чехия, за да комуникират и организират престъпната си дейност в криптирани чат-канали. 

Испания дори се похвали, че е стигнала до „мениджър“ на групата. В Малага и Мадрид са арестувани четирима хакери. Двама са пуснати под гаранция, единият от които е непълнолетен.

В средата на февруари 2012 г. наши служители от сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” са извършили компютърно-разузнавателни действия и са установили, че криптиран чат-сървър, изграден от фирма във Варна, бил използван от “Anonymous” за координиране на престъпната им дейност и набелязване на бъдещи цели. Антимафиотите са претърсили адреса на фирмата и оттам са иззели сървър, съдържащ два терабайта /2 TB/ информация.

Членовете на хакерската група са отговорни за редица престъпления, извършени от юни 2011 г. до момента, като DDos атаки, обезличаване /defacement/ на интернет-сайтове, проникване и кражба на конфиденциални данни. Предстои компютърно-техническа експертиза на иззетите данни. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Софийската градска прокуратура. 

Акцията срещу виртуалните разбойници е проведена в Испания, Аржентина, Чили и Колумбия. Задържаните са на възраст между 17 и 40 години. Иззети са компютри, преносима памет и части от компютърни конфигурации.

Наскоро Anonymous пуснаха предупредително съобщение към българското правителство във връзка с протестите срещу спорния договор АСТА, чиято ратификация у нас бе замразена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ...

    2 0 Отговор
    ще ги хванат за връзките...
  • 2 Светослав Мутев

    0 0 Отговор
    Най-много да са заловили част от поддръжниците...

    В момента рейтинга на групата е по-висок от този на който и да е политик по света
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 onq

    0 0 Отговор
    тес анонимните ще сринат секи саит хаха още да ги търсят :)