Last news in Fakti

15 Февруари, 2012 11:59 1 689 6

Социалистите са виновни за ACTA (обновена)

  • бойко борисов-
  • acta-
  • трайчо трайков
Социалистите са виновни за ACTA (обновена) - 1
Снимка: БГНЕС

Социалистите са водили всички тези преговори. Как не отидоха само на протеста да го оглавят за това, което те са договаряли. Това каза премиерът Бойко Борисов на заседанието на правителството по повод споразумението АСТА.

И както за всичко останало, контрата остава пак у правителството, сега ние ще понесем политическата отговорност пред Брюксел с вземането на това решение днес, допълни той.

Опитаха се да се възползват от тревогите на хората за пореден път. С риск да ги разсърдя, но все пак е хубаво да приемат, че след всичките тези преговори години наред Трайков трябва да поеме вината.

Не мога да го приема, защото те са толкова нагли, че ще минат един-два месеца, Трайков, и ще кажат – правителството на ГЕРБ работеше да влезе в сила АСТА.  Затова с приемането на тази точка практически ние се оттегляме, каза премиерът.

От 2006 година до октомври 2010 година са проведени 11 кръга преговори. Държавите членки на ЕС са информирани устно и писмено за преговорите чрез Комитета по търговска политика на съвета, където г-н Станишев е бил информиран устно и писмено.

Министър-председателят Станишев е участвал в заседанията на Европейския съвет, българският еврокомисар Меглена Кунева е участвала в заседанията на Европейската комисия, където са се обсъждали тези въпроси, посочи премиерът.

Убеден съм, че за всички тези шест години за пръв път има реален дебат и той се случи сега. Това, за което ние сме упреквани, парадоксално стои точно по обратния начин, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

На днешното правителствено заседание министрите ще гласуват предложението на министъра на икономиката, енергетиката и туризма за спиране на участието на България в споразумението АСТА. България няма да предприема никакви действия по АСТА, включително внасяне за ратификация, до единна позиция на страните от ЕС.

По-късно Министерският съвет прие решение за спиране на процедурата по ратифицирането на АСТА. Вчера министър Трайчо Трайков свика пресконференция, на която обясни, че ще предложи именно това решение – замразяване на процедурата, докато не стане ясна позицията на останалите страни-членки на ЕС.

АСТА не налага изменения в действащото ни законодателство, но протестите срещу споразумението в много други европейски страни и у нас показват липсата на подкрепа сред широката общественост, съобщават от правителствената информационна служба.

До момента Австралия, Канада, Япония, Република Корея, Мексико, Мароко, Нова Зеландия, Сингапур, Швейцария и САЩ подкрепят споразумението. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    0 2 Отговор
    Еееееее пак ли някой друг му е виновен на Б.Б. (Бог Борисов). Явно никога няма да доживеем да чуем от неговата уста, че ТОИ е виновен, макар за нещо дребно. Сигурно затова че тази сутрин си е отвроил очите, пак някой друг му е виновен. Но, какъвто народа, такива и управниците.
  • 2 Петкан

    1 0 Отговор
    Стига мрънка ве!
  • 3 Иван

    1 0 Отговор
    Е че кой е виновен?По кнспиративна партия от соц.партята няма.Заложили са мините навсякъде
  • 4 noACTA

    0 2 Отговор
    Пак иска да се измъкне със стария номер,че все някои друг е виновен а не той.Извинявай много обаче твоите хора го подписаха това така ,че по-добре млъкни.
  • 5 иван

    2 0 Отговор
    Защо не казжате истината а тя е че АСТА е от 6 години на обсъждане в Е съвет.КОИ е водил ,подписвал и одбрявал до сега документите? Стига с тия политически интриги-които мечтае за социализъм да ходи да живее в СЕВЕРНА КОРЕЯ
  • 6 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    komunistite sa ostavili dosta kapani na Borisov.Balgarskiat narod ne e glupav i razbira che Stanishev e ostavil dosta l..na sled sebesi.