Отидете към основна версия

6 366 1

Горя Шипковата къща в Казанлък

  • шипковата къща-
  • казанлък
Снимка: БГНЕС

Къщата на фамилията Шипкови – един от символите на Казанлък, паметник на културата, бе засегнат от пожар, предаде БГНЕС. Около 15 часа днес в рамките на 2 минути се получава 6 обаждания за горяща къща на улица "Петко Стайнов" в Казанлък. Става дума за къщата на една от най-известните в миналото казанлъшки фамилии - Шипкови.

Пожарът е засегнал домът на по-малкия брат - Тодор Шипков. Къщата в миналото е била известна като един от палатите на Казанлък. Понастоящем в нея живее възрастна жена.

Пожарът е станал от старинната камина в жилището, уточниха от полицията. Най-вероятно от дългите години, са прогорели тухлите в камината и са засегнали дървените греди на гредореда в старата къща, от където е тръгнал и самият пожар. Два екипа от пожарната съумяха, сравнително бързо, да се справят с тежката ситуация.

Самата къща има уникални дърворезби, виражи и дървени ламперии, които са спасени според пожарната, но е изгоряла голяма част от покривната конструкция на къщата. Сградата е строена в началото на 20-ти век. Тодор Шипков е по-малкият брат от именитата казанлъшка фамилия. Той е изпратен от баща си да учи в именития Роберт колеж в Цариград. Счита се че, тъкмо Тодор Шипков е човекът, чието модерно мислене и нюх налагат българското розово масло, като най-качественото в света. Той е първият българин, изнесъл розово масло за САЩ и радетел за запазване чистотата и качеството на националния продукт прославил България.

В близост до къщата на Тодор Шипков се намира къщата на Маньо Стайнов, също паметник на културата, в която се съхраняват уникални стенописи на Иван Милев.

По-рано днес, при друг пожар в Казанлък, лумнал близо до забавачница, спешно беше евакуирана детска градина "Мечо Пух". Пламъците в жилище на кооперация на ул. "Старозагорска" тръгнали от неизправна електрическа възглавница, забравена включена.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини