Отидете към основна версия

913 1

50 хил. подписа срещу добива на шистов газ

  • шистов газ-
  • хидравличен удар-
  • подписка
Снимка: БГНЕС

Граждани ще внесат днес подписка, подкрепена от над 50 хиляди българи в деловодството на Народното събрание срещу добива на шистов газ по метода на хидравличното разбиване.От 8:00 до 11:00 часа в градинката между Народното събрание и СУ "Св. Климент Охридски", граждани организират мирна демонстрация под наслов "Заедно сме по-силни!". Протестът е по повод внасянето в парламента на националната подписка, инициирана на 26 ноември 2011 година.

Участниците в мирната демонстрация ще връчат лично и близо 52 000 подписа на граждани от цялата страна на председателя на Народно събрание Цецка Цачева. Те настояват за започване на законодателна процедура по забраняване на технологията "Хидравличен удар" при добива на шистов газ.

Освен този въпрос, подписката засяга и забраната на улавянето и съхранението на въглероден диоксид в земните недра – изключително опасна технология, която беше одобрена от парламента в началото на февруари тази година.

"Действията ни са предизвикани и от активността на една малка, но влиятелна група от лобисти, които в последния месец и половина са изключително активни и правят всичко възможно да отпадне забраната за проучвания и добив на шистов газ по метода "Хидравличен удар", наложена от парламента", заявяват организаторите на протеста.

"Начало на демонстрацията е от 8:00 часа, ще изпием по едно кафе или топъл чай, ще внесем подписите и след това отиваме на работа. Заедно успяхме до тук! Заедно и ще продължим до пълната забрана! Заедно сме по-силни!", призовават те.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини