Last news in Fakti

10 Март, 2012 15:11 1 113 4

Отново поискаха закон срещу шистовия газ

  • шистов газ-
  • протест
Отново поискаха закон срещу шистовия газ - 1
Снимка: БГНЕС

Десетки екозащитници, предимно млади хора, се събраха днес пред паметника на Патриарх Евтимий в София на пореден протест срещу добива и проучванията на шистов газ, извършвани чрез спорната технология „хидравличен удар“. Мотото на акцията бе "Борбата продължава ! За окончателна забрана за шистовия газ!".

За да разсеят съмненията, че им се плаща, за да вдигат шум, организаторите раздадоха фалшиви банкноти от по 50 лв, на които Пенчо Славейков е с противогаз.

Активистите настояват забраната на шистовия газ да бъде записана в закон, като участват в процеса, както и нов Закон за концесиите.

52 000 български граждани от над 350 населени места в България и по света, положиха своя подпис срешу шистовия газ. Преди днис подписката бе връчена на председателя на Народното събрание Цецка Цачева от Гражданската инициатива.

След повече от 4 часа дебати Народното събрание прие в средата на януари безсрочен мораториум върху технологията „хидравличен удар“, която се използва за проучванията и добива на шистов газ. Забрана важи за цялата ни територия и акваторията ни в Черно море. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 hienata

    0 0 Отговор
    До колкото ми е известно технологията „хидравличен удар“ се използва на практика в България от средата на 70-те (системата на някакъв руски учен). Иван Костов спомена,че са направени над 300 дълбочинни сондажа в района на Шабла, около Дунав и около Долни Дъбник и не е имало никакви проблеми. Румъния (като "по- глупави") започна изследване на делтата на река Дунав (на 6 км от България). Въпроса ми към екозащитниците е : подпочвените води в цяла североизточна България ще бъдат замърсени само от сондаж на територията на България, а сондаж в Румъния (на същите подпочвени води) не замърсява, така ли. Според мен, организаторите на митинга са купени от монополиста Лукойл ,защото всяка самостоятелност и енергийна независимост на България намалява възможноста на "монополиста" да налага и определя по свое усмотрение цените на природния газ. Нов закон за концесиите нека има,но е хубаво да знаем имаме ли газ и колко е.
  • 2 do hienata

    0 0 Отговор
    за съжаление дори и в Б-я да има газ, бил той и шистов, ние обикновенните българи няма да бъдем облагодетелствани по никакъв начин от това. Всичко ще иде в джоба на шеврон, или които там си е платил на правителството.
  • 3 hienata

    0 0 Отговор
    2@ Така е,заради това е необходим закон с ясни параметри, но това не значи да отричаме тотално всичко. Даже не е необходимо да използваме находището, то нужно да спре монополиста да ни извива ръцете (нещо като плашило). Алтернативата е ядрена централа (не знам кое е по-опасно).
  • 4 -.-

    0 0 Отговор
    Този газ е затворен на голяма дълбочина в шистите (най-общо скали, състоящи се от малки шупли). Тъй като той не е под налягане, за проучването и добива му се използва т.нар. хидравличен удар - хидравлично разбиване или „фракинг”. Вертикална сонда пробива земята на дълбочина 3000-5400 метра, после навлиза в земните недра хоризонтално. В сондажа се вкарва коктейл от вода, пясък и над 650 химични съединения под много високо налягане, които действат като взрив, за да се разцепят скалите и да се освободи газът. Под налягане той излиза на повърхността смесен с водата, от която трябва да се отдели. Част от химичните съединения са множество тежки метали, азотни съединения, бензен, стронций-90, радий, алфа и бета радиоактивни компоненти. Всеки хидравличен удар замърсява повече от 70 милиона литра вода, като тя става токсична. Как и къде ще се съхранява такова огромно количество токсична вода на територията на страната ни?