Last news in Fakti

24 Февруари, 2012 08:02 904 1

50 хил. подписа срещу добива на шистов газ

  • шистов газ-
  • хидравличен удар-
  • подписка
50 хил. подписа срещу добива на шистов газ - 1
Снимка: БГНЕС

Граждани ще внесат днес подписка, подкрепена от над 50 хиляди българи в деловодството на Народното събрание срещу добива на шистов газ по метода на хидравличното разбиване.От 8:00 до 11:00 часа в градинката между Народното събрание и СУ "Св. Климент Охридски", граждани организират мирна демонстрация под наслов "Заедно сме по-силни!". Протестът е по повод внасянето в парламента на националната подписка, инициирана на 26 ноември 2011 година.

Участниците в мирната демонстрация ще връчат лично и близо 52 000 подписа на граждани от цялата страна на председателя на Народно събрание Цецка Цачева. Те настояват за започване на законодателна процедура по забраняване на технологията "Хидравличен удар" при добива на шистов газ.

Освен този въпрос, подписката засяга и забраната на улавянето и съхранението на въглероден диоксид в земните недра – изключително опасна технология, която беше одобрена от парламента в началото на февруари тази година.

"Действията ни са предизвикани и от активността на една малка, но влиятелна група от лобисти, които в последния месец и половина са изключително активни и правят всичко възможно да отпадне забраната за проучвания и добив на шистов газ по метода "Хидравличен удар", наложена от парламента", заявяват организаторите на протеста.

"Начало на демонстрацията е от 8:00 часа, ще изпием по едно кафе или топъл чай, ще внесем подписите и след това отиваме на работа. Заедно успяхме до тук! Заедно и ще продължим до пълната забрана! Заедно сме по-силни!", призовават те.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Споделено във Фейсбук

    0 0 Отговор
    "Не мога да забравя как един гражданин се подписа,... той бе много възрастен, може би над 75 години и едвам вървеше с патрица, ... но се приближи до масата и без да разпитва поиска да се разпише. Този възрастен човек едва се крепеше, за да подпише той остави патерицата и се подпря на масата с едната ръка за да подпише с другата, ... предложих да му помогна, но той не прие, искаше да си постави подписа с гордост, като да вършеше нещо свещенно, сам, въпреки че ръката му трепереше, ... . Когато си тръгваше споделих че съм впечатлен дето на него му е ясно, докато някои ни обявяват за платени агенти, ...а господинът бе категоричен „На вас няма кой да ви плати!”, ... и като си тръгваше, допълни през сълзи „Ние, ние сме си виновнииии ...” .
    Тези сълзи не мога да ги забравя, не мога да забравя и как се приближи, как за нищо не попита, как всичко му бе ясно, .. и как с достойнство си постави подписа!
    Предполагам Той няма да прочете това, ... но искам да му кажа ПОКЛОН ГОСПОДИНЕ !!!"