Last news in Fakti

14 Февруари, 2012 15:41 3 036 10

Ново движение ще лобира за добива на шистов газ

  • шистов газ-
  • енергийна независимост
Ново движение ще лобира за добива на шистов газ - 1
Снимка: БГНЕС

За незабавна отмяна на решението на 41-то Народно събрание за мораториум върху проучванията и добива на шистов газ се обяви новосформираното Движение за енергийна независимост.

Сред учредителите са обединяват бившият шеф на "Булгаргаз" Васил Филипов, председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски, Иван Сотиров от СДС, Христо Казанджиев, Евгени Михайлов, Александър Алексиев, Красимир Момчев, Димитър Иванов и други.

Основната им цел ще бъде да оказват натиск върху правителството и държавата за водене на политика на енергийна независимост. Основна част от нея, според участниците в движението, е извършването на проучвания за запасите на страната ни както от конвенционален газ, така и от шистов.

Според Иван Сотиров и Христо Казанджиев протестите на хиляди младежи срещу шистовия газ са били дирижирани от хора, подвластни на чужди интереси. "Проучване на залежите на шистов газ би дало на България аргумент при водене на преговорите с Русия за цената на доставяния газ", коментира Сотиров.

Васил Филипов заяви, че не се работи по връзката с Турция, а властимащите „лъжат и харчат пари само за туризъм". „ Хората трябва да знаят, че не се прави нищо, за да реализира една диверсификация на доставките", каза той.

На 18 януари парламентът наложи безсрочна забрана върху проучването и добива на шистов газ по метода "хидравлично разбиване" или сходни техники.

Това стана, след като заради масовите протести Министерски съвет оттегли решението си за договор с американската компания "Шеврон".

Премиерът Бойко Борисов заяви, че тя е действала неорганизирано и не е убедила българите, че методите й са безопасни за екологията.

Дни след визита на американският държавен секретар Хилари Клинтън, натискът на САЩ за преразглеждане на решението ни се засили с изпращането на специалният пратеник на държавния секретар на САЩ по енергийните въпроси Ричард Морнингстар.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хахаха.....

    1 0 Отговор
    Тия па смешници.
  • 2 гората

    2 0 Отговор
    ''...протестите на хиляди младежи срещу шистовия газ са били дирижирани от хора, подвластни на чужди интереси...''
    следващия протест ще е за бандитите на свобода, так че по-добре си трайте
  • 3 Колъо

    2 0 Отговор
    Дайте снимка на всичките ! Да знаем чии лица да заплюваме.
  • 4 Пиппк207

    1 0 Отговор
    Нов бардак със старите.. такова.. ;)
  • 5 Булгаргъз

    2 0 Отговор
    Ами тогава новото движение да почва да работи по тръбата с Турция,и да не пробутват евтини приказки че сме взимали пари!Ние газта и тока не можем си плати!А пък Филипов най-добре да се скрие и да си трае,защото заради неговите договори и анекси с Газпром,плащаме по 450 долара газта!!!!!
  • 6 Петър

    2 0 Отговор
    Ало движението, ПРОДАЖНИ ДУШИ, преди да започвате с протестите декларирайте колко пари ви изсипаха в ГУШИТЕ Шеврон и американското посолство. Аман от американски ПОДЛОГИ. Вие се присъединявате към една престъпна кауза, която ще ни заличи окончателно от света. Питайте Уорлик, питайте другото правителство от Анкара, питайте Хелзинския комитет, който бозае от същото виме. Само те ще ви кажат , че сте на прав път. Ние сме за референдум, не за чужди пач.ври.
  • 7 земетръс

    0 0 Отговор
    http://www.emsc-csem.org/Earthquake/earthquake.php?id=260578#.T3bE2tRKAHM.facebook
    добивайте,лобирайте...ГЛУПАЦИ!.
  • 8 Andrey Velikov

    2 0 Отговор
    Покажете ги всички продажници да ги знаем поне кои са! На другите протести да започнем направо от тях да се ликвидират веднъж завинаги такива антибългарски б...ци !
  • 9 Българин

    2 0 Отговор
    продажни псета.
  • 10 Мнение

    2 0 Отговор
    Национални предатели!!!