Отидете към основна версия

1 626 0

Избират консултант за разделяне на НЕК и ЕСО

  • нек-
  • есо-
  • трети енергиен пакет-
  • ек
Снимка: БГНЕС

Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще избере до месец консултант, който да направи анализ как най-добре може да бъде отделен Електроенергийния системен оператор (EСО) от НЕК. Зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев съобщи, че процедурата за приемане на оферти на компании ще бъде обявена до дни.

Преструктурирането на НЕК, като от нея се отдели Електроенергийния системен оператор, е едно от изискванията на Европейската комисия, която в понеделник изпрати на последното писмено предупреждение за отваряне на пазара на газ и ток.

Физическото разделяне на НЕК и ЕСО обаче ще отнеме повече време и ще се извърши от консултант, договорът, с който ще бъде подписан до месец. "Срокът на целия му договор е 9 месеца. През първите 3 месеца консултантът следва да направи анализ кой е най-добрият начин да бъде отделен от дружеството. В следващите 3 месеца трябва да се извърши физическото разделяне. Последните 3 месеца са, с цел да има един период на мониторинг, в който, ако се наложи нещо да се коригира, то да бъде коригирано", каза още Добрев. 

Другото, което ще направи България, за да отговори на заплаха на ЕК да ни даде на съд, е да промени Закона за енергетиката, обясни заместник-министърът. "Директивите са отразени в промените в Закона за енергетиката, внесен януари месец в Народно събрание. Миналата седмица мина на водеща комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм, така че се надявам народните представители в рамките на един месец да съумеят да приемат и на второ четене законопроекта, с което реално ще се отговори на исканията на Европейската комисия", добави Добрев.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини