27 Март, 2012 11:50 1 044 2

4 причини за скока на тока

  • бех-
  • нек
4 причини за скока на тока - 1
Снимка: БГНЕС

Четири са причините НЕК да иска 15 % увеличение на цената на тока на едро от 1 юли, вместо поисканите в края на миналата годината 4,5 на сто. Това обяви в интервю за „Дарик кафе“ доскорошният директор на компанията Михаил Андонов, който вече е изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг. По думите му обаче вероятно за крайния потребител увеличението на електроенергията от 1 юли ще бъде около коментираните 10 процента.

Причини за увеличаването на този процент до 15 са следните: през този период имаше два пъти увеличение на цената на газта, което доведе до увеличаване на електроенергията, произвеждана от топлофикационните дружества. Другата причина е компенсацията, която НЕК поема заради обществото на базата на преференциалните цени на възобновяемите енергийни източници, припомня Михаил Андонов.

Според него, през целия регулаторен период производството от възобновяеми източници е увеличено с над 20 процента.

Третата причина - пускането на новата мощност в AES Гълъбово, която също не е разчетена в ценовата рамка за този регулаторен период. И четвъртата причина е пускането на ТЕЦ "Брикел" миналата година, от 8 август, след изграждането на сероочистващата инсталация. Досега регулаторът не се е съобразявал с исканията на НЕК, така че аз не очаквам, че регулаторът ще приеме това наше искане. Но това значи, че НЕК ще продължи да има проблеми във финансово отношение и с необезпечен паричен поток. Господин Семерджиев трябва да реши този проблем.

Аз очаквам, че наистина крайното увеличение на цената няма да бъде толкова драстично, и мисля, че ще бъде в рамките на 10 процента за крайния консуматор".

Михаил Андонов потвърди плановете между 10 и 25 процента от акциите на БЕХ да бъдат пуснати на фондови борси. "За приватизация на част от дружествата нямам информация и на този етап не мога до коментирам", каза Андонов. И допълни, че въпросът дали проектът Белене ще бъде изваден от активите на НЕК - ще стане ясен, когато се разбере ще има ли втора атомна централа или не: Българският енергиен холдинг е нужен в момента за енергетиката, иначе най-лесно е да разтурим нещо, което е създадено. Има какво да се работи в посока наистина холдингът да стане от финансов оперативен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 радо

    0 0 Отговор
    А аз имам само една причина да НЕ плащам и е много основателна------------------НЕМА ПАРИ_________________
  • 2 годжи

    0 0 Отговор
    От всички изтъкнати причини се установява некъдърността на ръководството на НЕК. Като се съберат причините на НЕК, Булгаргаз, Овергаз, Здравна каса, НОЙ и още много други се дава солиден отговор защо народа ни бяга от страната.