27 Февруари, 2012 13:36 1 047 0

ЕК пак ни напомни да либерализираме енергийния си пазар

  • трети енергиен пакет-
  • ек

Европейската комисия отново напомни на България и други седем страни-членки, че трябва да въведат правилата от директивите за електроенергията и природния газ от третия енергиен пакет, предаде пресслужбата на интитуцията. Отправеното днес искане на Брюксел е под формата на т.нар. мотивирано становище.

Държавите-членки имат срок от два месеца, за да предприемат мерки. Ако не спазят задължението си, Евроомисията може да заведе иск срещу тях пред Съда на ЕС.

Те трябваше да се транспонират от страните в Европейския съюз до 3 март 2011 г. Към днешна дата България, Кипър, Испания, Люксембург, Нидерландия, Румъния и Словакия не са информирали Брюксел за никакви мерки за транспонирането им, а Естония не е внесла информация за директивата за природния газ.

През февруари 2011 г. държавните и правителствени ръководители на ЕС се съгласиха за необходимостта от завършване на вътрешния енергиен пазар до 2014 г. Третият енергиен пакет, който влезе в сила от 3 март 2011 г ., съдържа разпоредби за правилното функциониране на енергийните пазари, включително нови правила за отделянето на мрежите, за укрепване независимостта и правомощията на националните регулаторни органи и правила за подобряване на дейността на пазарите на дребно в интерес на потребителите.

Целта е да се направи енергийният пазар напълно ефективен и да се създаде единен европейски пазар за газ и електроенергия. Това ще помогне за задържането на цените на възможно най-ниски равнища и ще увеличи стандарта на услугите и сигурността на доставките.

За да има ефективна конкуренция, операторите на преносни мрежи трябва да гарантират недискриминационен достъп до преносната мрежа на различни доставчици на електроенергия и газ, това е принципът достъп на трети страни (third party access (TPA). Условията за достъп до мрежите се регулират от националните регулаторни органи. Операторите на преносните системи (мрежи) трябва да прилагат и регулирани тарифи, така че да се избегне злоупотреба с господстващо положение, а също така те трябва да отговарят на специфични правила за отделяне.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА