Отидете към основна версия

1 027 1

Съединението и 24 май са подходящи дати за национален празник

  • вежди рашидов-
  • 3 март-
  • 24 май-
  • етноси

Национален празник е всеки празник, който може да консолидира общностите и когато в държавата живеят много етноси, празникът трябва да бъде този, който може да ги обединява. Това заяви пред ТВ7 министърът на културата Вежди Рашидов.

“Откакто 3 март беше обявен за национален празник, определени етноси не го почитат”, отбеляза министърът и изказа личното си мнение, че Съединението и 24 май са подходящи дати за национален празник.

“Освен ден на културата и просветата, 24 май отбелязва и това, че цялата общност комуникира на един език. На него хората си казват, че се обичат и харесват. Това е официалният език на обществото”, допълни той.

Културата е в основата на всичко, от което започваме да идентифицираме една нация. Легитимацията на нацията е в нейната история и култура, както и в нейното бъдеще в областта на културата. Това е огледалото на нацията и нейната визитната картичка, каза още Рашидов.

Според нето, патриотизмът е качество на всеки човек, който носи положителни дивиденти на държавата, в която живее. Всичко останало е безплодно тупане по гърдите, каза министърът. 

“Ако една нация няма 100 големи имена, то имаме просто едно географско положение, населено от хора, говорещи определен език”, разсъждава още Рашидов. “При нас тези 100 имена трябва да са процентно на глава население и ние ги имаме”, категоричен беше той.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Освобождението е осъществената мечта на Възраждането

    Освобождението е осъществената мечта на Българското Възраждане, заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си при тържествената заря-проверка по ...
    03.03.2012
    1 194
    0
  • Хиляди се събраха на Шипка

    Въпреки студеното време и снега хиляди българи се качиха днес на легендарния връх Шипка за честването на 134-ата годишнина от Освобождението на Бъл ...
    03.03.2012
    1 801
    0
  • Националното знаме бе издигнато тържествено

    Националното знаме на Република България бе издигнато тържествено по повод Националния празник – 3 март и 134-ата годишнина от Освобождението ...
    03.03.2012
    1 168
    0
  • Честит 3-ти март!

    Днес е 3-ти март – Националният празник на Република България. На тази дата през 1878 година се ражда Третата българска държава – след ...
    03.03.2012
    14 362
    15