Last news in Fakti

3 Март, 2012 11:54 1 022 1

Съединението и 24 май са подходящи дати за национален празник

  • вежди рашидов-
  • 3 март-
  • 24 май-
  • етноси

Национален празник е всеки празник, който може да консолидира общностите и когато в държавата живеят много етноси, празникът трябва да бъде този, който може да ги обединява. Това заяви пред ТВ7 министърът на културата Вежди Рашидов.

“Откакто 3 март беше обявен за национален празник, определени етноси не го почитат”, отбеляза министърът и изказа личното си мнение, че Съединението и 24 май са подходящи дати за национален празник.

“Освен ден на културата и просветата, 24 май отбелязва и това, че цялата общност комуникира на един език. На него хората си казват, че се обичат и харесват. Това е официалният език на обществото”, допълни той.

Културата е в основата на всичко, от което започваме да идентифицираме една нация. Легитимацията на нацията е в нейната история и култура, както и в нейното бъдеще в областта на културата. Това е огледалото на нацията и нейната визитната картичка, каза още Рашидов.

Според нето, патриотизмът е качество на всеки човек, който носи положителни дивиденти на държавата, в която живее. Всичко останало е безплодно тупане по гърдите, каза министърът. 

“Ако една нация няма 100 големи имена, то имаме просто едно географско положение, населено от хора, говорещи определен език”, разсъждава още Рашидов. “При нас тези 100 имена трябва да са процентно на глава население и ние ги имаме”, категоричен беше той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мирослав Първанов

    0 0 Отговор
    "Според него, патриотизмът е качество на всеки човек, който носи положителни дивиденти на държавата, в която живее. Всичко останало е безплодно тупане по гърдите, каза министърът. "

    Така е, това е самата истина. За съжаление такива патриоти почти няма при управляващите. Всеки от тях е загрижен повече за личното си облагодетелстване, отколкото за националното. И като приближи някой национален празник почват да хвърлят "патриотични" речи, за да насаждат този псевдопатриотизъм у хората за който говори Рашидов. Истинските патриоти не празнуват само национални празници, а ежедневно търсят начин как да подобрят живота на хората в държавата, ако щеш дори и с личния си пример. Всичко друго е ала бала, повтарящо се всяка година