Отидете към основна версия

8 833 41

15 града на протест срещу цените на горивата (обновена)

  • протест-
  • цени-
  • горива
Снимки: БГНЕС

Силен рев на мотори и клаксони беляза поредния протест срещу високите цени на горивата. Той събра около 200 души пред сградата на парламента в София. На повечето от колите, освен традиционните надписи, обозначаващи протеста, имаше и плакати, на които пишеше: „Дянков, взе ли мерки?". Под звуците на „Боят настана" и „Нема такава държава” протестиращите развяваха български знамена, както и плакати с познатите надписи „Не сме LUK-ови глави", „Имаме ниски заплати, високи цени и крадливи управници. Защо??? Искаме отговор”.

В началото на протеста организаторите от СИЛА се оплакаха, че на бул. "Цариградско шосе" има патрули, които спират други желаещи да се присъединят и да подкрепят исканията за по-ниски цени на горивата. Те обаче са категорични, че няма да им позволят да ги поставят на колене и се заканиха с всеки следващ протест да стават все повече и повече.

Протестът протича при засилена полицейска охрана, като на площада има около 50-60 полицейски служители и коли на жандармерията. Протестиращите си „пожелаха" на следващият протест, насрочен за 9 март по време на петъчния парламентарен контрол, да им бъде назначена 5 пъти повече охрана.

За следващия петък протестиращите призоваха всички да си носят скари и ракии, защото според тях не е редно народните представители „да си седят на дебелите задници, да ядат кебапчета и кюфтета и да викат: „Ние сме народни представители". „Идва време за гласуване, замислете се кой и кога", заканиха се още протестиращите.

Подобни протести се проведоха и в Русе, Варна, Бургас, Благоевград и други градове на страната.
Над сто автомобила се включиха в протеста срещу високите цени на горивата в Благоевград. В него участват и около 10 таксиметрови автомобила и около десет души с велосипеди. От сборния пункт пред Югозападен университет „Неофит Рилски” колите тръгнаха на протестна обиколка из града. В квартал „Струмско” благоевградчани символично обесиха тримата монополисти, чиито чучела бяха провесени от мост на главен път Е79. След това за кратко беше блокирана една от големите бензиностанции в града.

Над 1000 души и около 200 автомобила се включиха в протеста в Пазарджик. В шествието участват предимно млади хора, а подкрепата този път е двойно по-голяма от първия протест. Много повече са и българските знамена, развявани от автомобилите, както и плакатите с надписи "Не на безумните цени на горивата".

Колоната от автомобили блокира кръговото движение при моста на река Марица, след което потегли за изхода на Пазарджик в посока Пловдив. Кръговото движение там също беше блокирано за 20 минути и участниците се отправиха към крайната точка за автомобилното шествие - улица "Княгиня Мария Луиза".
Оттам тръгна и пешеходното шествие, което ще премине покрай сградата на общината, през площад "Константин Величков". Колоната завърши на улица "Свети Иван Рилски".

Десетина бургазлии се събраха в 16.00 часа пред сградата на община Бургас, за да участват във втория протест срещу високите цени на горивата. Иван Киров, член на координационния съвет на движение "Днес", каза че същото, което се прави с лекарствената политика и намаляване цената на някои лекарства, трябва да се направи и с горивата.

"Проблемът не е никак малък, защото цените на горивата влияят на всичко останало. Хората обедняват. Правителството в последните 10-15 дни взе отношение относно лекарствената политика и цените на някои лекарства може да се намалят. Ние искаме същото, но с горивата. Да се предприеме национална политика от държавата. Разбира се, на всички е добре известно, че не е никак лесно да се справим с този проблем. Надяваме се, че волята от страна на правителството няма да е мимолетна", каза Киров.

Масова бе демонстрацията в Сливен. На протеста, организиран от СИЛА,  чрез интернет - се събраха над 300 души с близо 150 автомобила. Към тях се присъединиха и таксиметрови шофьори от града.

В сряда движението внесе в МС анализ на цените на горивата у нас, придружен с конкретни искания за намаляване на цените.Организацията критикува остро монопола на “Лукойл”, толериран от всички правителства вече 23 години и настоява държавата да предприеме мерки срещу него.

Основното искане към управляващото мнозинства е промяна в закона за ДДС, в който акцизът се облага с ДДС (по този начин ДДС не се намалява, а цената на горивата за вътрешният пазар ще се понижи с 0.22 лв.). Настоява се и за намаляване на ДДС върху горивата от 20% на 16%; граничен контрол;  граждански контрол на качеството на нефта, който внасят/произвежда “Лукойл” и др.

"Ако сегашното правителство няма политическата воля да намери решение за премахването на вредното влияние на монопола в България и не направи реални постъпки за финансово облекчаване на гражданското общество в България, то ние с още по-активни действия ще се обединим срещу тази форма на управление и водена политика на геноцид спрямо нас!", категорични са от СИЛА.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини