Last news in Fakti

7 Март, 2012 17:12 933 2

Петролът поскъпва само при война в Близкия изток

  • трайчо трайков-
  • петрол-
  • горива
Петролът поскъпва само при война в Близкия изток - 1
Снимка: БГНЕС

В момента цените на петрола са толкова високи, че освен ако не стане война в Близкия изток, няма причина да се очаква да се увеличават, заяви в парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. По думите му ключът към истински цени на горивата е свободната конкуренция - при дистрибуцията, при вноса, при данъчните складове, каза още той.

Днес Народното събрание отхвърли предложението на "Атака" за шестмесечен мораториум върху цените на едро на горивата за автомобили. Лидерът на партията Волен Сидеров смята, че горивата не са стока лукс, а от първа необходимост.

Според Трайков технически няма как да се наложи мораториум. Той обясни, че всеки ден експерти му докладват цените в България в сравнение с останалите страни-членки от ЕС. „При положение че ние имаме втория най-нисък акциз в ЕС, би трябвало и горивата да са вторите най-евтини, а те са към трето-четвърто място“, обясни министърът. Това, по думите му, показва, че има още потенциал, но пък, от друга страна, преди година сме били на 7-8 място, така че сега цените са по-близо до очакваните.

Трайков каза още, че очаква резултатите от работата на КЗК, която е сезирана от министъра на транспорта за автомобилните горива, а от самия него - за авиогоривата. Комисията гледа днес доклада за монополно положение на фирми, търгуващи с горива у нас. Решение може да с очаква в 14-дневен срок.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ........

    0 0 Отговор
    Войната ще дойде скоро. Бъдете спокойни.
    Трите лева за дизел не са само мечта. Ще дойдат като Нова година.
  • 2 joro

    0 0 Отговор
    Държавата ни е доста зависима от монополните фирми ,особено при горивата и за това не може да им направи ама нищо .Така 4е и 3 и 3,50 да вдигнат дизела това си е по тяхна преценка .