Last news in Fakti

4 Март, 2012 08:32 8 826 41

15 града на протест срещу цените на горивата (обновена)

  • протест-
  • цени-
  • горива
15 града на протест срещу цените на горивата (обновена) - 1
Снимки: БГНЕС

Силен рев на мотори и клаксони беляза поредния протест срещу високите цени на горивата. Той събра около 200 души пред сградата на парламента в София. На повечето от колите, освен традиционните надписи, обозначаващи протеста, имаше и плакати, на които пишеше: „Дянков, взе ли мерки?". Под звуците на „Боят настана" и „Нема такава държава” протестиращите развяваха български знамена, както и плакати с познатите надписи „Не сме LUK-ови глави", „Имаме ниски заплати, високи цени и крадливи управници. Защо??? Искаме отговор”.

В началото на протеста организаторите от СИЛА се оплакаха, че на бул. "Цариградско шосе" има патрули, които спират други желаещи да се присъединят и да подкрепят исканията за по-ниски цени на горивата. Те обаче са категорични, че няма да им позволят да ги поставят на колене и се заканиха с всеки следващ протест да стават все повече и повече.

Протестът протича при засилена полицейска охрана, като на площада има около 50-60 полицейски служители и коли на жандармерията. Протестиращите си „пожелаха" на следващият протест, насрочен за 9 март по време на петъчния парламентарен контрол, да им бъде назначена 5 пъти повече охрана.

За следващия петък протестиращите призоваха всички да си носят скари и ракии, защото според тях не е редно народните представители „да си седят на дебелите задници, да ядат кебапчета и кюфтета и да викат: „Ние сме народни представители". „Идва време за гласуване, замислете се кой и кога", заканиха се още протестиращите.

Подобни протести се проведоха и в Русе, Варна, Бургас, Благоевград и други градове на страната.
Над сто автомобила се включиха в протеста срещу високите цени на горивата в Благоевград. В него участват и около 10 таксиметрови автомобила и около десет души с велосипеди. От сборния пункт пред Югозападен университет „Неофит Рилски” колите тръгнаха на протестна обиколка из града. В квартал „Струмско” благоевградчани символично обесиха тримата монополисти, чиито чучела бяха провесени от мост на главен път Е79. След това за кратко беше блокирана една от големите бензиностанции в града.

Над 1000 души и около 200 автомобила се включиха в протеста в Пазарджик. В шествието участват предимно млади хора, а подкрепата този път е двойно по-голяма от първия протест. Много повече са и българските знамена, развявани от автомобилите, както и плакатите с надписи "Не на безумните цени на горивата".

Колоната от автомобили блокира кръговото движение при моста на река Марица, след което потегли за изхода на Пазарджик в посока Пловдив. Кръговото движение там също беше блокирано за 20 минути и участниците се отправиха към крайната точка за автомобилното шествие - улица "Княгиня Мария Луиза".
Оттам тръгна и пешеходното шествие, което ще премине покрай сградата на общината, през площад "Константин Величков". Колоната завърши на улица "Свети Иван Рилски".

Десетина бургазлии се събраха в 16.00 часа пред сградата на община Бургас, за да участват във втория протест срещу високите цени на горивата. Иван Киров, член на координационния съвет на движение "Днес", каза че същото, което се прави с лекарствената политика и намаляване цената на някои лекарства, трябва да се направи и с горивата.

"Проблемът не е никак малък, защото цените на горивата влияят на всичко останало. Хората обедняват. Правителството в последните 10-15 дни взе отношение относно лекарствената политика и цените на някои лекарства може да се намалят. Ние искаме същото, но с горивата. Да се предприеме национална политика от държавата. Разбира се, на всички е добре известно, че не е никак лесно да се справим с този проблем. Надяваме се, че волята от страна на правителството няма да е мимолетна", каза Киров.

Масова бе демонстрацията в Сливен. На протеста, организиран от СИЛА,  чрез интернет - се събраха над 300 души с близо 150 автомобила. Към тях се присъединиха и таксиметрови шофьори от града.

В сряда движението внесе в МС анализ на цените на горивата у нас, придружен с конкретни искания за намаляване на цените.Организацията критикува остро монопола на “Лукойл”, толериран от всички правителства вече 23 години и настоява държавата да предприеме мерки срещу него.

Основното искане към управляващото мнозинства е промяна в закона за ДДС, в който акцизът се облага с ДДС (по този начин ДДС не се намалява, а цената на горивата за вътрешният пазар ще се понижи с 0.22 лв.). Настоява се и за намаляване на ДДС върху горивата от 20% на 16%; граничен контрол;  граждански контрол на качеството на нефта, който внасят/произвежда “Лукойл” и др.

"Ако сегашното правителство няма политическата воля да намери решение за премахването на вредното влияние на монопола в България и не направи реални постъпки за финансово облекчаване на гражданското общество в България, то ние с още по-активни действия ще се обединим срещу тази форма на управление и водена политика на геноцид спрямо нас!", категорични са от СИЛА.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЛАЙНА

    1 2 Отговор
    А УЕ КАКЪВ Е ТОЯ АКЦИЗ 40%,БОЙКОООООООООО ТАКА НЕ СЕ ПРАВИ ДАРЖАВА КАТО ГЛЕДАШ ДА СВАЛИШ И ГАЩИТЕ НА ХПРИЦАТА ОТ Г-ЗА.
  • 2 a3rll

    1 0 Отговор
    Грешка в Б-я акцизът е 65 %.
  • 3 bateto

    2 2 Отговор
    народа да взема вилите като през 23 / 25 г. и пред парламента и бой дакато издържат .
  • 4 mordur

    3 3 Отговор
    Бойко си строи пътища, ама няма кой да кара по тях. Така скапва частният бизнес и малките фирми. Иска да останат големите конгломерати, но планът няма да успее. Големите фирми се крепят на малкия и среден бизнес. Ако това не са го разбрали, подкрепям колегата с ножовете и вилите и боя пред парламента:)

    Коментиран от #6

  • 5 bobo

    1 2 Отговор
    Тия горе хич не им пука.Тяхната върви.Сега ще ни замажат пак очите и пак тая
  • 6 ВИП АМГ

    0 4 Отговор

    До коментар #4 от "mordur":

    @4 ti kade mislish che se namirash be.s nojove i vili haha nesi na selskiat megdan.
  • 7 mordur

    1 1 Отговор
    Да така е. Ще направят бензина 2.45лв. за литър и ще кажат - Ето свалихме го, кво се дървите толкова:) Пълен т...к е това. Трябва да запушиме гранниците с Гърция, това има смисъл.
  • 8 shit

    1 1 Отговор
    s 0,03lv. 95H i s 0,05disel e namalenieto. tova veche minava vsichki granici da zamajat ochite na bedniq narodec! ochertava li se da ima sledvasht protest?
  • 9 ML 320 CDI

    0 2 Отговор
    МАЛКО ПО МАЛКО ГИ СВАЛЯТ.ВЕЧЕ БЕНЗИНЪТ Е 2.57 А ДИЗЕЛА 2.62.И С КАРТАТА ЗА НАМАЛЕНИЕ ОЩЕ ПО 5 СТОТИНКИ ОТ ПОНЕДЕЛНИК ДО ПЕТЪК А В СЪБОТА И НЕДЕЛЯ ПО 7 СТОТИНКИ НАДОЛУ,АКО ЗАРЕДЯ НЕСКА ЗНАЧИ ТОЧНО ПО 2.50 ЗА ЛИТЪР А ПРЕЗ ОСТАНАЛИТЕ ДНИ ПО 2.52 :) :P
  • 10 ghosttown

    1 0 Отговор
    Както винаги в търговище всичко е наред и няма организация за протест !!!
    Сиг тук горивата са с лев надолу :@ :@ :@
    Умрял народ и за дупките търпите като агнета покорни пред чобана хамди !!!
  • 11 Владимир Йорданов

    1 0 Отговор
    Какво да ви кажа дами и господа, май и този " протест " ще е като миналогодишните ( една патрулка отпред няколко уж протестиращи коли зад нея и една накрая в аварийното платно и ето ви контролиран протест ). Нищо ново под Слънцето!!!
    Как трябва да се протестира с/у високите горива ли ?
    Според мен излизат колкото се може повече коли и блокират 2-те магистрали и рафинериите и бензиностанциите на монополиста, ако трябва и колите се остават там за постоянно и така докато няма нещо реално!
    Иначе както имаше навремето песнички който са си актуални даже и след 15-ан години:
    " Куче влаче, рейс, диря няма няма хей. "
    " За милионни няма закони " Дерзайте!!!
  • 12 БОЙКО ЗЛАТЕВ

    2 0 Отговор
    ГОЛЯМ ТЕАТЪР РАЗИГРАВАТ ТИЯ ДВАМАТА ! ТО НЕ БЯХА АКЦИЗИ ТО НЕ БЯХА СЪДИЛИЩА ТО НЕ БЯХА УСТРОЙСТВА И НАКРАЯ КАКВО ...? ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА ВМЕСТО ДА СА РЕАЛНИ ИЗЛЕТЯХА В КОСМОСА ! ДА ОБАЧЕ ВСИЧКИ ЗНАЯТ ЧЕ ЛУКОЙЛ СИ Е ПАРТИЙНА ХРАНИЛКА И КОЙТО Е НА ВЛАСТ ПРИБИРА ОТ УРОЖАЯ ! СЛАГАТ ЯКО СВЕТОФАРИ ПРАВЯТ УМИШЛЕНИ ЗАДРЪСТВАНИЯ И НАРОДА СЕ БЪРКА ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЗА ГОРИВО ! ВИЖТЕ ЧЕ В ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ СА НАБИЛИ ПРЕЗ 5 МЕТРА СВЕТОФАРИ ??? КОЛКО ПО ЛЕСНО Е ДА ИМА ПОДЛЕЗИ И НАДЛЕЗИ ...НАЛИ ? ДА ОБАЧЕ ДРАСТИЧНО ЩЕ ПАДНЕ РАЗХОДА НА ГОРИВО И ТОГАВА НЯКОИ ХОРА НЯМА ДА СА ДОВОЛНИ ! ЗАЩО ИМА МОНОПОЛ И ЗАЩО БОЙКО СИ ЗАТВАРЯ ОЧИТЕ И СЕ ПРАВИ НА ОЩИПАНА БУЛКА ... ?
  • 13 123,300д

    2 0 Отговор
    "мл" ти какви глупости пишеш там-цената на горивата според теб реална ли е????колко струва един барел,колко е превоза и обработката на петрола,колко са останалите продукти от този барел петрол,дори и акциза който слагат не трябва да превишават цените на горивата повече от половината в момента-как може в държави без да имат петролни находища горивата да са по-евтини от нашите,а заплатите да са в пъти повече от нашите....всичко е изкуствено вдигнато
  • 14 ML 320 CDI

    1 0 Отговор
    АЗ НЕКАЗВАМ ЧЕ ЦЕНИТЕ СА НОРМАЛНИ А ЧЕ ЛЕКО ПО ЛЕКО ГИ НАМАЛЯТ !!!!
  • 15 КВО СТАА БЕ

    0 2 Отговор
    КАКВО ИМ Е НА ГОРИВАТА БЕ?
    ЗА КАКВО ПРОТЕСТИРАТЕ ПАК?
  • 16 Бедност

    1 0 Отговор
    Към 15
    Става че купуваш Н2О на 2,70 литъра.
    Към14
    Защо да ги намаляват леко - полека , като въобще не трябваше да ги вдигат. Ти знаеш ли сега като се тръгне по нивите , че пак ще ги вдигнат и то бързо.
    Към 11
    Сила трябва да прави вече стачки , не протести.
  • 17 ML 320 CDI

    0 1 Отговор
    на мен точно това ме очудва уж бяха казали че до 20-25 дена дизела ще стане 3 лева а бензина 2.90 апък намалят цените
  • 18 123,300д

    2 0 Отговор
    нищо не са намалили-вдигат с лев свалят стотинка до пет,това е подигравка с народа бе човек
  • 19 ML 320 CDI

    1 0 Отговор
    ДА ДИГАТ БЕ НИЙ ПАРИ ЛИ НЯМАМЕ :D НАЙ БОГАТАТА СТРАНА В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ СМЕ :D
  • 20 БАСИ ФИЛМА

    4 0 Отговор
    МАФИЯ !
    МАФИЯ !
    МАФИЯ !
    МАФИЯ !
    МАФИЯ !
    МАФИЯ !
  • 21 123,300д

    2 0 Отговор
    прав си,гледай само да не го разберат :)
  • 22 333

    1 1 Отговор
    malko po-malko mi omrazva6 s tvoita karta s otstapka....nqkav reklamen agent lisi?i se pi6e dneska ,kato vidq kolko si gramoten naistina vqrvam 4e kara6 ML :D
  • 23 radko

    2 1 Отговор
    kolegi molq prochetete vsichki tazi statiq ://www.finance5.bg/articles/18.html mislq che vsichki shte namrazite dopalnitelno darjavata kato oznaete kak ni iznudva darjavata neprekusnato s tezi akcizi statiqta si struva da se prochete ot vseki koito go valnuvat akcizite koito ni ograbvat i PLIUQ NA VSICHKI KOITO NE DOIDOHA V SLIVEN
  • 24 LOVECH

    0 0 Отговор
    Само да ви светна ЛОВЕЧ Също е на протест .. от дни !
  • 25 ML 320 CDI

    0 5 Отговор
    ТЕЗИ КОИТО ХОДЯТ НА ПРОТЕСТИТЕ СА НАЙ ГОЛЕМИТЕ ЦИРКАДЖИЙ !!!! С ПРОТЕСТИ АКО СИ МИСЛИТЕ ЧЕ ЩЕ СТАНЕ НЕЩО МНОГО СЕРИОЗНО СЕ ЛЪЖИТЕ !!!
  • 26 radko

    2 0 Отговор
    a ti umniko dobre che takiva kato nas hodqt za da moje i tvoq zadnik da plashta malko neblagodarnik pone si zamalchi
  • 27 ML 320 CDI

    0 4 Отговор
    като гледам като ходите на протестите цените така падат че скоро ще станат по 3 лева литъра !!!!
  • 28 FUCK!!

    2 1 Отговор
    mi to v na6ta darjava e taka namalqt s 2 ka4vat s 10
  • 29 Ванеса Славчева

    3 1 Отговор
    ne na visokite ceni na gorivata
  • 30 jingiby

    1 0 Отговор
    ае пичое, таки нищо няма да спостигнем, протеста в София приличаше на празник.. народна музика , само скара кибабчета, кифтета нямаше. Те полицаите бяха повече от протестиращите. За да се постигне нещо трябва задружност и мащабност. Пенеделник задрустване на центъра и тва е, НЕмирен протест
  • 31 BULDOZER

    2 0 Отговор
    трябва целия български народ да се вдигнем на протест кви са тея скъпи горива и данъци защо циганите не плащат ток вода а им и дават и помощи кви са и тея данък сгради и данък коли да не са ми ги купували те
  • 32 Българи

    2 0 Отговор
    Всеки ден трябва протести и всичкиииии на улицата и навсякаде
  • 33 СИЛА

    2 0 Отговор
    Искам само да поздравя всички хора, които излязоха да изразят мнението си !! ТАКА НЕ МОЖЕ !!
  • 34 Господ

    0 1 Отговор
    Защо полицията пречи на протестите ?!?!
  • 35 ТОТАЛНО

    0 1 Отговор
    ЗАЩОТО СА ПОД..ГИ ГОСПОДИ !!! МИЗЕРСТВАТ А СЕ ПРАВЯТ НА СТРАШНИ А В СЪЩНОСТ КАКВИ ШУШУМИГИ СА ! НАЛИ И ТЕ НЯМАТ ПАРИ ЗА БЕНЗИН КАКТО И ОСТАНАЛИТЕ НОООО... МИЛИЦИОНЕРСКА ИМ РАБОТА !
  • 36 аудифен

    1 0 Отговор
    na 9 mart ot kolko e protesta ?
  • 37 ML 320 CDI

    1 0 Отговор
    ЕТО ИНФО http://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=263064670439258&id=262893550456370&ref=notif¬if_t=like#!/events/262893550456370/
  • 38 Коко Мартинов

    0 0 Отговор
    Пука им на п....сите,че вие се хабите да протестирате...Трябват по превантивни мерки с добро в тази жалка държава Не става.
  • 39 София СМОГ

    0 1 Отговор
    АЕ СЛЕЗТЕ ОТ ТИЯ КОЛИ, БЕ!

    Задъхвамесе от смрад, смогът отдавна достигна нивото на х. Алеко!
    Столицата е един от малкото градове в света, в които само въздушен градски транспорт няма! Кеф ти метро, нови тролеи за 800хил. евро!, автобус, трамвай, велоалеи, маршрутни таксита! Всяко семейство с 2-3 коли за общо 3500 - да паркира по цял ден пред магазина (работата) и пред блока, да кеси и прави задръствания и да води войни и палежи с комшиите, понеже по кварталите паркоместата отдавна са изчезващ вид. СОПРЕТЕ СЕ БРЕ! НЯМАШ $ - НЯМА КАРАШ!
  • 40 диан

    0 1 Отговор
    ДОКАТО ИМА ЗАДРЪСТВАНИЯ
    ЗНАЧИ Е ЕВТИН
  • 41 СИЛА

    0 0 Отговор
    От 12:00 часа пред парламента в петък ( 09.03)