Отидете към основна версия

1 119 4

Отново поискаха закон срещу шистовия газ

  • шистов газ-
  • протест
Снимка: БГНЕС

Десетки екозащитници, предимно млади хора, се събраха днес пред паметника на Патриарх Евтимий в София на пореден протест срещу добива и проучванията на шистов газ, извършвани чрез спорната технология „хидравличен удар“. Мотото на акцията бе "Борбата продължава ! За окончателна забрана за шистовия газ!".

За да разсеят съмненията, че им се плаща, за да вдигат шум, организаторите раздадоха фалшиви банкноти от по 50 лв, на които Пенчо Славейков е с противогаз.

Активистите настояват забраната на шистовия газ да бъде записана в закон, като участват в процеса, както и нов Закон за концесиите.

52 000 български граждани от над 350 населени места в България и по света, положиха своя подпис срешу шистовия газ. Преди днис подписката бе връчена на председателя на Народното събрание Цецка Цачева от Гражданската инициатива.

След повече от 4 часа дебати Народното събрание прие в средата на януари безсрочен мораториум върху технологията „хидравличен удар“, която се използва за проучванията и добива на шистов газ. Забрана важи за цялата ни територия и акваторията ни в Черно море. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини