Отидете към основна версия

1 011 2

Костов: Три варианта за АЕЦ „Белене”

  • аец "белене"-
  • три варианта-
  • бойко борисов-
  • владимир путин-
  • иван костов
Снимка БГНЕС

Три варианта за резултата от разговора на премиера Бойко Борисов с Владимир Путин начерта лидерът на ДСБ и бивш министър-председател Иван Костов. Според него най-малко вероятно е Борисов да каже "Да" на АЕЦ Белене, с което ще извърши стратегическа грешка.
До 31 март трябва да се вземе решение за съдбата на АЕЦ „Белене”. Според БНР премиерът Борисов вече е уведомил колегата си Владимир Путин за решението, но повече подробности не се съобщават.
Вторият възможен извод от разговорите на Бойко Борисов и Владимир Путин, според Костов,  е да бъде удължена с още три-четири месеца агонията на проекта за АЕЦ "Белене" - агония, защото всички опити да бъдат привлечени чужди инвеститори бяха безрезултатни. Никой не желае да стане инвеститор по руски проект, посочи лидерът на ДСБ. По думите му, ако руската страна ни предостави кредит с 10-12 процента лихва за 20 години, това би оскъпило проекта до 27 млрд. лева както я е изчислил бившият зам. министър на руската ядрена енергетика, посочи Костов.
Третият вариант - правителството изоставя проекта и се връща към решението от 1990-1991 г. - площадката става за паро-газова централа, решение, което бе нарушено от правителството на Сакскобургготски. Това ще бъде връщане на България в геополитическото пространство, в което искахме България да се намира в ЕС и Северноатлантическата общност. Това би бил успех за ДСБ и Синята коалиция, защото ще сме постигнали цел, защитавана години наред, смята Костов.
Костов не можа да каже до кой от тези варианти ще се стигне при разговора на Борисов с Путин. Той смята, че изходът при всички случаи ще зависи най-вече от Путин, който бил поставил срока 31 март за отговор на страната ни по темата.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини