Last news in Fakti

14 Септември, 2012 22:43 5 513 6

ОЛАФ отказа на Борисов за АЕЦ "Белене"

  • аец "белене"-
  • аец белене-
  • белене-
  • атомстройекспорт
ОЛАФ отказа на Борисов за АЕЦ "Белене" - 1
Снимка: БГНЕС

 

ОЛАФ няма да разследва АЕЦ "Белене". С решението си европейската служба за борба с измамите попари надеждите на българския премиер Бойко Борисов да получи европейско рамо в спора с "Атомстройекспорт".

"ОЛАФ няма да разследва сделката за АЕЦ "Белене", тъй като проверка на ядрения проект е извън делегираните й права", съобщи бТВ..

Причината е, че ОЛАФ разследва нередности с европейски средства и не се занимава с харчове от националните бюджети. Разходите по Втора атомна са с изцяло български ресурс - осигурен от държавната НЕК и бюджета.

По-рано българският премиер Бойко Борисов обяви, че е решил да сезира ОЛАФ за възможни злоупотреби с финансирането на проекта "Белене".

На 11 септември "Атомстройекспорт" съобщи, че е увеличила иска си спрямо НЕК до 1 млрд. евро по проекта за изграждане на двата енергоблока на АЕЦ "Белене".

"Увеличението на иска е във връзка с това, че в настоящия момент проектът беше прекратен предсрочно от правителството на България, изтече срокът на действие на Споразумението от 29.11.2006, а НЕК ЕАД продължава да отказва да компенсира ЗАО "Атомстройекспорт" за понесените загуби и щети", се казва в съобщение на руската компания, занимаваща се със строителството на атомни централи по руски модел в чужбина.

Делото ще се гледа от Международния арбитраж в Париж.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 натурален българин

    3 3 Отговор
    толкова му е компетентността и на онези които го консултират, в политиката те са като като слепец в джунгла
  • 2 Шофьорът

    2 1 Отговор
    Погледнете му министрите,вчерашни п....ци ще правят политика,ще се изправят срещу обиграни и опитни политици от Европа и света.Б.Б. няма на кой да се сърди,сам си ги назначава,пък взел да се заканва и на Путин...Май ще остане в опозицията догодина!
  • 3 НИКИ

    2 1 Отговор
    Лошо е късно да разбереш, че този който държи кранчето, той управлява света.
  • 4 ИВАНОВ ИВАНОВ

    0 1 Отговор
    ЕИ ЗАВАЛИЯТА -ПАК ГРИЗНА ДРЪВЦЕТО

    Коментиран от #6

  • 5 ЗА Ефтин Ток

    1 0 Отговор
    Ми се струва че Евросъюза се разпада, и ако стане това нас кво ни пречи да си пуснем реакторите от Козлодуй?
  • 6 Андрей Андреев

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "ИВАНОВ ИВАНОВ":

    Не го гризна той а ние,защото неустойките ще ги плащаме всички,а този ще си харчи паричките от винетки и магистралки.