Last news in Fakti

28 Март, 2012 11:11 1 317 0

Депутатите от ГЕРБ скриха Бойко Борисов от изслушване за АЕЦ „Белене“

  • бойко борисов-
  • парламент-
  • народно събрание-
  • аец белене

С гласовете на ГЕРБ и независимите депутати беше отхвърлено искането на Мартин Димитров от СДС, Румен Овчаров и Румен Петков от БСП и Станислав Станилов от Атака за изслушване на премиера Бойко Борисов в пленарна зала във връзка със строителството и позицията на България за АЕЦ „Белене“.

Смятам, че по толкова ключов въпрос като строителството на АЕЦ „Белене“ никой не трябва да взема решение и да натоварва себе си без да изслуша българския парламент, защото става дума за милиарди левове, посочи от парламентарната трибуна Мартин Димитров. Независимо от участието на г-н Бойко Борисов днес в икономическата комисия, ние настояваме такъв дебат да се проведе и в парламента, настоя лидерът на СДС.

Бойко Борисов ще бъде изслушан на закрито заседание за газовата връзка с Турция. В петък от парламентарната трибуна самият Борисов настоя да бъде поканен, за да представи подробностите пред депутатите от ресорната комисия. Възможно е Борисов да представи подробности и около разговора си с руския премиер Владимир Путин, в който трябваше да стане ясно бъдещето на проекта АЕЦ „Белене".

Принципната договореност за междусистемната газова връзка с южната ни съседка бе постигната при съвместното заседание на двете правителства в Анкара, като малко след това и наши специалисти заминаха за турската столица, за да договорят техническите параметри.

Въпреки че не е в първоначалния дневен ред, се очаква премиерът да бъде попитан и за телефонния разговор с Владимир Путин, в който се очакваше Борисов да съобщи решението си за проекта АЕЦ „Белене". Разговорът бе в понеделник и макар че самият премиер ден по-рано обяви, че ще се проведе такъв разговор, съдържанието му е обвито в пълна мъгла, а единственият известен резултат е, че е договорено пътуване на българска делегация в Москва. Това стана ясно от съобщение от руска страна, цитирано от местните медии.

След разговора Борисов отмени всичките си ангажименти, а от правителствената служба подадоха оскъдната информация, че в удобно за премиера време, той ще информира депутатите за това какво са си казали с Путин.

Вчера шефът на „Булгаргаз" Димитър Гогов обяви, че за да бъде постигнато намаляване на цената на синьото гориво за България, от „Газпром" настояват за комплексна изгода от сделката. Тази комплексна изгода обаче не може да бъде предоставена от българското газово дружество. Гогов не коментира дали става дума за развръзка по някои от големите проекти - АЕЦ „Белене" или Южен поток.

Депутатите най-вероятно ще почиват 12 дни за Великден, стана ясно след редовното заседание на председателския съвет на парламента.

Пролетната ваканция на избраниците ще бъде от 13-ти април - Разпети петък, който официално е почивен ден, до 23-ти април. Първото пленарно заседание се очаква да бъде на 25-ти април, сряда.

Народното събрание подрежда програмата си за работа през тази седмица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА