Last news in Fakti

26 Март, 2012 13:45 2 279 0

Удължаваме отново срока за АЕЦ Белене

  • аец белене-
  • бойко борисов-
  • владимир путин
Удължаваме отново срока за АЕЦ Белене - 1
Снимка: БГНЕС

До дни България ще изпрати делегация, водена от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, в Москва. Премиерите Бойко Борисов и Владимир Путин са се договорили тя да има мандат да разговаря по всички важни двустранни енергийни проекти, заяви прессекретарят на руското правителство Дмитрий Песков.

Според неофициална информация Делян добрев ще настоява за нова отсрочка от Кремъл по АЕЦ „Белене“, за да се запознае подробно с хода на проекта. За подобна възможност Факти.бг писаха при правителствените рокади.

Миналата седмица, когато наследи Трайков на поста министър на икономиката, енергетиката и туризма, Делян Добрев заяви, че ще има промени сред държавните енергийни дружества, които не му харесва как работят.

Смяната на директора на БЕХ - поредно самопрострелване в решаваща фаза на големите проекти. Зорлем ще загубим мача. Така коментира направените промени бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в понеделник в Twitter.

Премиерът Бойко Борисов от своя страна разговаря с руския си колега Владимир Путин, потвърдиха от правителствената пресслужба. Според краткото официално съобщение двамата премиери са обсъдили икономическите и политически отношения между двете държави.

В удобно за него време, Бойко Борисов ще информира българския президент Росен Плевнелиев и депутатите от Народното събрание за резултатите от разговора.

По-рано министър-председателят беше обявил, че ще информира руската страна за решението на българското правителство за бъдещето на проекта АЕЦ "Белене".

Правителството обмисля различни възможности - сред тях да трансформира руския реактор за 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй, или да го продаде на трета страна.

Миналата седмица от "Росатом" обявиха, че са готови на удължаване на срока на споразумението, което изтича в края на март.

Борисов припомни заявеното вече становище, че ако не се намери голям европейски или американски инвеститор, за да диверсифицира проекта, той няма да бъде продължен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА