Отидете към основна версия

1 363 1

Метанът поскъпна с 20 стотинки

  • метан-
  • поскъпна

Метанът поскъпна рязко с около 20 стотинки за по-малко от месец. В края на март най-евтиното гориво на повечето места в София се продаваше за 1,40 -1,42 лева за килограм, а днес цената му се движи между 1,59 и 1,78 лева, съобщава бТВ.

Търговците коментират поскъпването като очаквано предвид факта, че цената на петрола е обвързана с тази на природния газ. Въпреки че метанът е единственото гориво, което не е производно на черното злато, цените им са обвързани.

„Винаги увеличението на природния газ идва от 6 до 9 месеца след увеличението на петрола. Тоест, ако при петрола има голям пик, при метана той ще дойде чак след 6-9 месеца”, обясни волейболистът Любо Ганев, който е собственик на метан станция.

Очакванията са най-евтиното гориво да скочи с още 5 стотинки през лятото, когато бъде въведен новият акциз. Търговците не изключват и по-голямо покачване на цената, ако прогнозата за рязък скок на бензина се сбъдне. Въпреки увеличението обаче няма регистрирано намаление на потреблението.
„Това е правопропорционално - колкото е по-висока цената на петрола, толкова повече се увеличава търсенето на уредби с природен газ”, коментира Ганев.

В България има малко над 60 000 автомобила, които ползват метан. Голяма част от тях са таксита.
Колкото и да поскъпне обаче метанът остава най-евтиното гориво. Простата сметка показва, че ако при зареждане за 16 лева могат да се изминат между 180 и 220 километра градско каране. С бензин за 16 лева пътуването ще бъде между 60 и 80 километра.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Чакаме отговор от Брюксел за акциза върху метана

    До дни се очаква Европейската комисия да отговори на искането на България да продължи да прилага намалена акцизна ставка за метана за автомобилите. ...
    18.09.2013
    1 864
    2
  • Метанът поскъпва от 1 юни

    Метанът поскъпва от 1-ви юни заради решението на правителството горивото да се облага с акциз. В случая Европейският съюз не ни задължава да  ...
    11.05.2012
    2 418
    5