11 Април, 2012 18:11 1 364 1

Метанът поскъпна с 20 стотинки

  • метан-
  • поскъпна

Метанът поскъпна рязко с около 20 стотинки за по-малко от месец. В края на март най-евтиното гориво на повечето места в София се продаваше за 1,40 -1,42 лева за килограм, а днес цената му се движи между 1,59 и 1,78 лева, съобщава бТВ.

Търговците коментират поскъпването като очаквано предвид факта, че цената на петрола е обвързана с тази на природния газ. Въпреки че метанът е единственото гориво, което не е производно на черното злато, цените им са обвързани.

„Винаги увеличението на природния газ идва от 6 до 9 месеца след увеличението на петрола. Тоест, ако при петрола има голям пик, при метана той ще дойде чак след 6-9 месеца”, обясни волейболистът Любо Ганев, който е собственик на метан станция.

Очакванията са най-евтиното гориво да скочи с още 5 стотинки през лятото, когато бъде въведен новият акциз. Търговците не изключват и по-голямо покачване на цената, ако прогнозата за рязък скок на бензина се сбъдне. Въпреки увеличението обаче няма регистрирано намаление на потреблението.
„Това е правопропорционално - колкото е по-висока цената на петрола, толкова повече се увеличава търсенето на уредби с природен газ”, коментира Ганев.

В България има малко над 60 000 автомобила, които ползват метан. Голяма част от тях са таксита.
Колкото и да поскъпне обаче метанът остава най-евтиното гориво. Простата сметка показва, че ако при зареждане за 16 лева могат да се изминат между 180 и 220 километра градско каране. С бензин за 16 лева пътуването ще бъде между 60 и 80 километра.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гошо

    0 0 Отговор
    А газът колко струва по точно пропан бутана?