Last news in Fakti

18 Септември, 2013 00:08 1 805 2

Чакаме отговор от Брюксел за акциза върху метана

  • метан-
  • акциз

В момента акцизът върху метана за автомобилите е 0,85 лв. за гигаджаул, или 0,04 лв. за кг

До дни се очаква Европейската комисия да отговори на искането на България да продължи да прилага намалена акцизна ставка за метана за автомобилите. “Искането е подадено на 8 август и обичайно отговорите пристигат в рамките на около два месеца, т.е. до края на септември очакваме обратно писмо от комисията”, заяви зам.-министърът на финансите Людмила Петкова. По всяка вероятност Брюксел първоначално ще поиска повече информация и на по-късен етап ще се произнесе с окончателно решение, съобщава в. „Труд“.

В момента акцизът върху метана за автомобилите е 0,85 лв. за гигаджаул, или 0,04 лв. за кг, а по бензиностанциите килограм от горивото струва 1,67-1,70 лева. От 1 януари 2014 г. България е длъжна да прилага минималната ставка в ЕС - 5,10 лв. за гигаджаул, или 0,25 лв. за килограм. Това означава, че от Нова година метанът трябва да поскъпне с близо 0,25 лв. с ДДС, като цената му ще подгони 2 лв. за килограм.

София обаче се е възползвала от възможността да поиска удължаване на намалената ставка за още 6 години - от 1 януари 2014 г. до 31 декември 2019 г.

“Искането ни е подробно мотивирано. Изтъкнали сме, че метанът е най-щадящото гориво за околната среда с оглед намаляване на емисиите от въглероден диоксид”, посочи Петкова.

Ако ЕК не даде окончателен отговор до Нова година, от 1 януари ще въведем по-високия акциз, но ще го смъкнем в момента, в който получим позитивен отговор, уточни Петкова.

Тя изтъкна още, че подаването на искането от българска страна не е закъсняло, тъй като в ЕС текат дебати за промени в евродирективата за минималните ставки на акцизите на всички горива. Наскоро обаче е станало ясно, че промените няма как да станат факт тази година и ще продължи да се работи по сегашния вариант на директивата.

“Готвените промени предвиждат близо двойно по-високи нива на минималния акциз на горивата, но България, както и други държави, са против”, каза Петкова. Тя обясни, че ако се постигне консенсус в Евросъюза за увеличение на налозите, България също ще го подкрепи, но при условие за дълги преходни периоди - до 2025 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мариан Томев

    1 0 Отговор
    А за някакви данъчни облекчения за тези които карат на газ....там промени няма ли ?

    Коментиран от #2

  • 2 дедо стефчо

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мариан Томев":

    Ako ne si poiska6 niama da polu4i6 :)