11 Май, 2012 16:46 2 416 5

Метанът поскъпва от 1 юни

  • метан-
  • акциз-
  • гориво
Метанът поскъпва от 1 юни - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Метанът поскъпва от 1-ви юни заради решението на правителството горивото да се облага с акциз. В случая Европейският съюз не ни задължава да  въвеждаме този налог. Въпреки това акциз ще има, което ще оскъпи горивото с поне 5 стотинки на килограм, предаде Нова телевизия.

Поскъпването ще се усети от поне 65 хиляди шофьори – основно таксиметрови. Идея на управляващите беше акцизът за метана да е 1.70 лева за гигаджаул. И макар че премиерът Бойко Борисов първоначално обяви, че налог въобще няма да има, в крайна сметка от 1-ви юни ще плащаме 85 стотинки акциз. Вероятно и заради това Любомир Ганев, който преди време беше категорично против въвеждането на акциза, сега смята че поскъпването няма да е драстично.

Около 65 000 коли у нас се движат на метан. А надеждите на Ганев са, че водачите им ще могат да ползват държавни облекчения някъде през 2023 г. или след като Европа започне да санкционира онези, които карат автомобили на бензин за сметка на не толкова вредния за природата метан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пача

    0 0 Отговор
    Супермен (Б.Б.) обмисля въвеждането на акциз на вдишаното количество въздух за всеки един българин.
  • 2 до 1

    0 0 Отговор
    това отдавна е калкулирано в нашите разходи но не му викат акциз за вдишан въздух
  • 3 таисан

    0 0 Отговор
    kak taka nashite upravnici ne se kachat na edin super samolet kato v rusiq ta se sluchva na drugi a ne na tiq kade trqbva
  • 4 Георги Станков

    0 0 Отговор
    Няма такава държава в света, екоминистърката трябва да се самоубие със сепуко, как може нито дума да не обели по въпроса, как брани екологията след като позволява такива своеволия.

    Колкото и да е празен бюджета, нямат право да жертват екологията за такива жълти стотинки каквито ще спечелят като обложат малцината ентусиасти с акциз, срамувам се от такова управление, за пръв път ме е СРАМ че гласувах за герб.
  • 5 antares

    0 0 Отговор
    ne se sramuvai glasuvai pak za gerb. tova e nai-barzia izhod kum kraia na stranata