България е на дъното сред страните от Европейския съюз по количеството консумирани плодове и зеленчуци. Това сочат данни от анализ на Евростат за потреблението на тези хранителни продукти в страните на ЕС през 2017 г.
Едва около 37% от българите са консумирали плодове всеки ден, а само 45% от сънародниците ни са слагали всекидневно на трапезата си зеленчуци, показва европейската статистика.
Според данните на Националния статистически институт българинът е консумирал средно по 50 кг плодове през 2017 г. (по 4 кг месечно) и по 68 кг зеленчуци - по около 6 кг на месец. Основно е предпочитана консумацията на южни плодове - 14 кг на година, както и на дини и пъпеши - 13 кг, ябълки - 11 кг, грозде - 2 кг, круши - едва 1 кг и др.
Приоритет сред зеленчуците на масата на българина са били доматите - 20 кг за цялата 2017 г., краставици - 10 кг, пипер - също 10 кг, зеле - 6 кг, друг вид зеленчуци - 13 кг и др.
Като цяло българинът яде два пъти повече месо отколкото плодове - най-предпочитаното за консумация месо у нас остава пилешкото - по 12 кг средно на човек годишно. Следват: свинско - 10 кг, кайма смес - 7 кг, говеждо или агнешко - по 1 кг и др.
Освен това най-предпочитаният и недостижим като количество продукт на масата на българина си остава хлябът - по около 90 кг на година или по около 2 кг на седмица.