Last news in Fakti

2 Април, 2019 07:45, обновена 2 Април, 2019 07:51 2 633 27

Българинът яде два пъти повече месо, отколкото плодове

  • месо-
  • плодове-
  • храна

България е на дъното сред страните от Европейския съюз по количеството консумирани плодове и зеленчуци

Българинът яде два пъти повече месо, отколкото плодове - 1
Снимка: БГНЕС

България е на дъното сред страните от Европейския съюз по количеството консумирани плодове и зеленчуци. Това сочат данни от анализ на Евростат за потреблението на тези хранителни продукти в страните на ЕС през 2017 г.

Едва около 37% от българите са консумирали плодове всеки ден, а само 45% от сънародниците ни са слагали всекидневно на трапезата си зеленчуци, показва европейската статистика.

Според данните на Националния статистически институт българинът е консумирал средно по 50 кг плодове през 2017 г. (по 4 кг месечно) и по 68 кг зеленчуци - по около 6 кг на месец. Основно е предпочитана консумацията на южни плодове - 14 кг на година, както и на дини и пъпеши - 13 кг, ябълки - 11 кг, грозде - 2 кг, круши - едва 1 кг и др.

Приоритет сред зеленчуците на масата на българина са били доматите - 20 кг за цялата 2017 г., краставици - 10 кг, пипер - също 10 кг, зеле - 6 кг, друг вид зеленчуци - 13 кг и др.

Като цяло българинът яде два пъти повече месо отколкото плодове - най-предпочитаното за консумация месо у нас остава пилешкото - по 12 кг средно на човек годишно. Следват: свинско - 10 кг, кайма смес - 7 кг, говеждо или агнешко - по 1 кг и др.

Освен това най-предпочитаният и недостижим като количество продукт на масата на българина си остава хлябът - по около 90 кг на година или по около 2 кг на седмица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 коментатор

    36 2 Отговор
    Ами тя зелената салата стана по скъпа от месото !

    Коментиран от #23

  • 2 Месото е

    15 9 Отговор
    Черна магия. Затова ли убиваме и сме все намръщени. Ти да видиш мутрите как се тъпчат. Бяла магия е зеленчуците. Бъдете по духовни. Добри. Какво сте се превърнали в зли? Кой ви е виновен.

    Коментиран от #4

  • 3 Госあ

    15 3 Отговор
    Ха-ха-ха при положение че плодовете и зеленчуците в България наистина са евтини. Ако пък имахме и наша продукция, която е една от най добрите,да не кажа най добра...беше де... беше...

    Коментиран от #8

  • 4 Госあ

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Месото е":

    Хах абе не ще да е само от месото,да знаеш.
  • 5 Комуниста

    27 0 Отговор
    Бългсрина ожича най - много Банани, нали заради тех събори социализма.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Разбирам

    10 0 Отговор
    Плодове и зеленчуци, ама да са расли на кокал
  • 8 Лост

    10 8 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    Беше, ама преди 1944 г. Заедно с Украйна сме били житницата на Европа, българските градинари са били известни навсякъде
    След това с ликвидацията на частната собственост и по късно с окрупняването си унищожи. Баби, виетнамци и бригадири работеха в селското стопанство.
    А в Полша и Унгария това не се случи, така че резултатът е налице

    Коментиран от #22

  • 9 Гост

    11 6 Отговор
    Гледайте сега, трябва да се яде само месо. Това е признак на голеемене. Друго си е от чантата да се подават само суджуци и луканки, а не праз лук. Спираш немския премиум пред панелката. Задължително спираш в градинката пред блока, а най-добре пред входната врата, за да не трябва да се мориш, а и да се види, да се знае. Проверяваш да не си срязал новите втора употреба гуми на някой колец в градинката, щото предния път как псува всичко наред като се случи. Вадиш чантата с луканки. Всички наоколо ахват и си казват - големец е. Всички женски искат да се чифтосват с този велик ловец на месо. "Зеленчуците са за вегани", често казваш леко смръщен, "а веганите хм ..." тук си замълчаваш в знак на великодушие към тези нисши същества. Често велосипедистите и пешеходците са ти виновни за неволите и закъснението ти. Славиш България на пет морета, ходил си в Германия, ама за два дни и не ти е харесало. "Подредена им е държавата, но немците са тъпи", заключаваш филосфски. "Не знаят как да се забавляват" - всички кимат утвърдително с глава. Разбираш и от история. Кубрат казваш е бил велик българин. Брат му Аспарух - още по-велик. Лапаш поредното кюфте и си бог. Бойко е твой идол и си готов да станеш премиер. Ако не преимиер, то и на министър би се съгласил.
  • 10 ванката

    12 1 Отговор
    защото когато е гладен човек неможе да се наяде с плодове и зелнчужи трябва си месо за да има сили дансе работи след работа за да могат да се плащат сметки а и кредита няма кой да покрива... месото е ноебходимо за нашия организъм колкото и да не искат да вярват някои сбъркани мозъчета мислейки че сме тревопасни
  • 11 В Холивуд

    9 3 Отговор
    Кати Пери вика че човешкото месо е най вкусно от всички други меса. Та затова ли в Макдоналдс е толкова натрупано с хора. Гледах видео в Ютюб клип в който се разправя как хората в Макдоналдс не се осъзнават че ядат човешко месо в бургерите им. И че всяка година деца по край цял свят изчезват без следа. Сега разбирам какво е станало с тях. Те са убити разфасовани и тяхното месо е обработено от месомелачките на Макдоналдс и после от месото им правят бургери. Кюфтета. Яжте Макдоналдс. Яжте месото на децата ви. Аз не ходя в Макдоналдс да ям никога. Няма да ходя там. Макдоналдс ви кара да ядете месото на децата ви. Някой хора са изследвали месото и са потвърдили че е човешко. Вижте клипа.
  • 12 ЖОРО ПАВЕТО

    15 2 Отговор
    Народът яде месо, а клетият Бойко маа филии с мас! А на Цветанов му доставят постна супа от кунята за социалнослаби по часния асансьор!
  • 13 Тъп

    9 1 Отговор
    Статистиката не е точна.Ако се вземат данни от големите вериги и дистрибутори.Много хора пазарят плодове и зеленчуци от пазарите или си ги отглеждат сами.Те не влизат в общата статистика.Те така се виждат продажбите само на немски и испански мръвки в кифланда и биля.Те така.
  • 14 Налага се Българина да яде месо

    7 3 Отговор
    На това животно българина му се налага да яде месо защото му трябва енергия да работи по 24 часа на ден докато не му дойде акъла в главата не си вземе целия живот в един куфар да отиде на терминал 2 и да не се върне повече

    Коментиран от #16

  • 15 бсп

    2 3 Отговор
    Народа плющи само месо щото ама е много ""беден"" поради трето увеличение на минималната работна заплата и освен това вече от ""беднотия"" кара коли все по-нови!!!Пуста българска ""бедност""!!!Добре си бяхме през 90-а год и 96-7 год когато бяхме на купонни системи и на хляба и млякото даже!!Тогава никой не ядеше и пиле, а караше на салам 'кучешка радост' от купоните, нали така 12/ Жоро Павето!!!Ама голям кеф беше, имаше дори масова приватизация (масово присвояване) на България ЖОРО ПАВЕТО, нали!!!!

    Коментиран от #17

  • 16 коментар

    1 3 Отговор

    До коментар #14 от "Налага се Българина да яде месо":

    Ми това животно българина да отиде в русия за много пари да работи на шест часов работен ден и да си живее в розовия свят!!!
  • 17 ГЕРБ

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "бсп":

    Яжте бе маскари ,СЛЪНЦЕТО ВИ РАНИ!

    Коментиран от #26

  • 18 арджентата

    5 1 Отговор
    Ама, като правите статистика - разделяйте ГЕРБ от народа! Има БАЛКАН РАЗЛИКА!!!
  • 19 буби

    2 0 Отговор
    Ми те плодовете и зеленчуците са горе долу на цените на месото?!
  • 20 Бо Бо

    0 0 Отговор
    Така е - тая шия не е от трушия!
  • 21 Омг

    1 0 Отговор
    Обикновено плодовете ги изпиваме, а зеленчуците са по слъпи от месото, така че не е изненада тази новина
  • 22 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Лост":

    К'ва житница бре лосте ? Житото плод ли е бе? Или зеленчук ? Що след 44 от Турция ли ги внасяхте (зеленчуците и плодовете) ? Като сега. 😆
  • 23 нервен

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "коментатор":

    И какво ? оплакваш ли се
  • 24 Баце ви Боко

    0 1 Отговор
    Яжте филии с мас и крадени джанки и току виж сте станали премиери като мен!
  • 25 Оцвъкания

    0 0 Отговор
    Я най обичам да се наплюскам с круши и после да се налюскам с вода.
  • 26 бсп

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "ГЕРБ":

    Ха ха маскарите говорят за маскари ха ха ха ха!!!!!Абе ти забрави годините след 89г какво направиха маскарите бкп с България, а и не искаш да знаеш щото за теб винаги е имало, и сега има, и ревете вече само за власт която никога няма да я имате вече!!!
  • 27 Гост

    0 0 Отговор
    кило домати 5.20 -> защо да не взема мръвка?
    помня времето в демокрацията когато пресните картофи бяха по 40 стотинки, тогава по заведенията пюрето не бе на прах.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове