Отидете към основна версия

5 553 52

Румен Радев към премиера: Спри да правиш кампания с държавни пари

  • герб-
  • румен радев-
  • кампания-
  • пари

Гражданите вече очакват "разнищване на тези скандали и реални действия и противодействие на корупцията"

"Равноотдалечен съм от всички партии, но не мисля, че трябва да се води предизборна кампания с пари от държавния бюджет". Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на премиера Бойко Борисов, че трябва да стои равноотдалечен от партиите.

Той припомни, че началникът на кабинета му Иво Христов първо е напуснал президентската институция и тогава е започнал да води предизборна кампания, от което могат да се поучат и други участници в кампанията.

"Моите условия са ясни - напуска се президентството и всеки е способен да се кандидатира, за каквото си поиска", уточни Румен Радев.

"По-скоро аз не мисля, че трябва да се води предизборна кампания с пари от държавния бюджет. Както виждате обвиненията към мен са абсолютно несъстоятелни, не само за излизане в отпуск, но цитираният Иво Христов първо напусна президентството и тогава започна да води предизборна кампания, така че нека се поучат и другите, които ни дават пример", заяви президентът Румен Радев.

"Президентството не е феодална институция, всеки е свободен да взема решение. Направете си една справка колко съветници и секретари на предишни президенти още по време на мандатите на тези президенти какви постове после са заемали. Така че това е нещо нормално. И г-жа Йончева напусна президентството в желанието си да се кандидатира за народен представител. Моите условия са ясни - напуска се президентството и всеки е способен да се кандидатира, за каквото си поиска. Така че тези упреци са абсолютно несъстоятелни", заяви президентът.

Държавният глава посочи, че управляващите се опитват да заглушат скандалите с имотите на властта с всякакви други мероприятия. Тази тактика няма да сполучи, защото гражданите вече очакват "разнищване на тези скандали и реални действия и противодействие на корупцията", посочи Румен Радев.

През последните седмици кампанията на ГЕРБ за европейските избори се съсредоточава върху Бойко Борисов. Той се хвали с успехите на своето управление, но трябва да вземе пример от папа Франциск. Премиерът в духа на феър плея и джентълменското поведение трябва да излезе в служебен отпуск. Не е равностойно спрямо останалите участници в изборите да използва ресурса на НСО като коли и охрана.

За всичко това се плаща с пари от държавния бюджет, който се пълни всички граждани. ГЕРБ също така получава субсидия. Тя е законово определена да се харчи за издръжка на партията и за организиране на предизборна кампания.

Подадените към Сметната палата документи сочат, че през 2017 г. ГЕРБ е получила държавна субсидия в размер на 14 513 00 лева. На следващата 2018 г. тя скача на над 15 млн. лв.

При тези щедри приходи премиерът Бойко Борисов би трябвало да излезе в служебен отпуск до 26 май.

Преди дни от БСП също поискаха от премиера да не използва държавен ресурс в кампанията на ГЕРБ за европейските избори.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Борисов нападна президента Радев

    Видно е, че президентът Румен Радев не е еднакво отдалечен от всички партии, всяко негово изказване е в полза на опозицията. Това каза пред журналисти ...
    09.05.2019
    7 714
    58
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове