Отидете към основна версия

1 268 0

Обстановката в наводненото Дъбене се нормализира (Обновена)

  • дъбене-
  • наводнение-
  • цветанов

Вътрешният министър Цветан Цветанов и директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов вече са в село Дъбене и на място ще се запознаят с щетите, нанесени от наводнението, съобщиха от МВР.

Обстановката в селото постепенно се нормализира. 12 души бяха изведени от наводнените къщи снощи. Екипите на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" продължават да отводняват приземни помещения и дворове.

Пороен дъжд вчера следобед наводни къщи и дворове в село Дъбене, Карловско, има и срутени постройки.

Наводнени са част от дворовете и приземните етажи на няколко къщи в долната част на селото. Изпратени са незабавно екипи на ГДПБЗН от Карлово, Сопот и Хисаря. Няма пострадали хора, но има много удавени животни.

Първата спасителна операция в село Дъбене бе за извеждането на две деца – на 2 и на 6 години от втория етаж на наводнена къща. От наводнените къщи бяха изведени общо 12 души – 6 деца и 6-ма възрастни.

Над 100 л. на квадратен метър, буквално са се изсипали за минути, заяви пред Нова телевизия земеделския министър Мирослав Найденов, който също е в Дъбене. Той успокои, че ветеринарните органи вече са минали през селото и са описали щетите.

Министър Цветанов благодари на органите на местната власт и на МВР за  организацията и предприетите действия веднага след получаване на сигнала за наводнение, съобщиха от пресцентъра на МВР.

„Основната ни задача е да помагаме на хората в беда, няма значение колко големи са пораженията“. Колегите са действали изключително адекватно - веднага са изпратени екипи, били са пренасочени пожарни автомобили от Пловдив, за да започнат незабавно отводнителни дейности и спасяване на хората, допълни още Цветанов. Той благодари на кметовете на селото и общината за бързата реакция и за навременното уведомяване на населението. Министърът заяви, че най-радостното е, че няма жертви. Най-важното е сега комисиите, които от 7 часа са в селото, да опишат щетите. Ако се наложи ще бъде свикано извънредно заседание на Междуведомствена комисия за подпомагане и възстановяване към МС, за да бъдат отпуснати средства за обезщетение на пострадалите. Вътрешният министър категорично заяви, че причина за наводнението в селото не е скъсване на язовирна стена.

Кметът на селото Вълко Шойлеков обясни, че лично е направил проверка за първоизточника на наводнението и е установил, че причината не е в близкия язовир, а в проливния дъжд. 104 литра на квадратен метър са паднали за два часа вчера в селото, тъй като селото е разположено между Стара планина и Средна гора и в ниската част се събира вода, уточни той.

Земеделският министър Мирослав Найденов на място се запозна със създадената организация от ветеринарите служби  за извозването на мъртвите животни до екарисаж. Двамата министри обиколика най-пострадалата част от селото и разговаряха с местните жители.

Министър Найденов констатира, че в селото има малко удавени животни, предимно кокошки. Причината за това е, че по това време те са били на паша. По-големи са пораженията върху земеделската продукция в дворовете и на полето, съобщиха от земеделското министерство.

Комисии от Областната служба „Земеделие” ще започнат още днес да описват щетите, за да бъдат компенсирани производителите за загубите си максимално бързо.

Ветеринарните инспектори от Българската агенция по безопасност на храните ще направят дезинфекция на дворовете и ще вземат проби от водата, за да не се разпространят зарази. Имаме готовност да осигурим и минерална вода, ако е необходимо, каза министърът.

Министър Найденов подчерта, че няма скъсани диги и язовирни стени в района. Причината за наводнението е проливния дъжд, който валя вчера в района на Карлово и Сопот.

Друг проблем на селото е недовършената ВиК мрежа. Тя е започната по проект финансиран от Министерството на околната среда и водите, но е изградена едва на 40 %. Министърът увери, че ще се търсят възможности за довършването й със средства по Програмата за развитие на селските райони.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини