Отидете към основна версия

1 840 13

ДПС: Тече втори Възродителен процес (обновена)

  • дпс-
  • възродителен процес-
  • имена-
  • джумая-
  • турски език-
  • лютви местан
Снимка: БГНЕС

ДПС протестира с декларация срещу зачестилите промени в имената на известни от векове географски места, квартали и забележителности, определяйки тези случаи като „политически взлом в естествената история на езика“. „Това е един своеобразен нов Възродителен процес- този път той засяга не имена на хора, а имена на обекти“, заяви в  парламента Лютви Местан, заместник-председател на партията и групата й депутати.

Той изтъкна и примери, като известния площад „Джумая“ в Пловдив, който бе прекръстен на пл. „Римски стадион“. И в бъдеще срещите там ще се уговорят при "Джумаята", а не при "Римския площад", категоричен е Лютви Местан. Местан недоумява защо се сменят само турски имена, а не руски, например, паметника Альоша на тепето „Бунарджика“ в Пловдив. Такива турскоезични топоними в България има много, като прохода Хаим Боаз, варненският Кабакул, връх Мусала, град Хисар, град Пазарджик и много други, които са възприети, а не отхвърлени от българския език.

Местан предупреди, че подобни  преименувания в крайна сметка водят до етническо разделение. Определи ги още като „недалновидна, недопустима и груба политическа намеса“, която цели „заличаване на културната памет“. Точно обратна е ситуацията в Унгария, изтъкна депутатът, където основаната с български корени столица Будапеща е запазила името си.

Междувременно земеделският министър Мирослав Найденов обясни, че ГЕРБ е против промяната на исторически наложилите се имена на географски обекти, културно – исторически или природни забележителности. Тъй като инициативата за смяна на имената е в местната власт, премиерът Бойко Борисов вече се е разпоредил по въпроса

„Нищо не пречи голямата кисела джанка да присъства с арабско-турското "хафъзка", чийто етимон е "хафъз" - религиозно лице, което знае наизуст Корана. В съвременния турски език същата джанка е "папазериги", т.е. слива на попа, попска слива", допълни Местан, обяснявайки „реверансите между езиците“.

Хората на Доган изразиха „категорично несъгласие“ с промяната на имена, чийто ефект е „дискредитиране на етническата толерантност на поликултурното общество“ в България.

Сред привържениците на смяната на имената е партия „Атака“, която отдавна иска най-високият връх у нас да се нарича Св. Иван Рилски, вместо Мусала. 

Изявлението на Местан очаквано отприщи остра реакция от Волен Сиверов, според когото това било нетърпимост към българския език и идентичност. Той обвини ДПС, че служи на чужди държави, а след това призова културния министър Вежди Рашидов "най-после да научи български“. 

По-късно ВМРО, които също са за смяната на имената, реагираха с отворено писмо, което определя изказването на Местан не като на български депутат, а като депутат в турския Меджлис. „Местан си позволи дори внушението, че за въпросните местности всъщност не е имало други названия. Сякаш преди това българите не са наричали тези местности по никакъв начин или са ги сочели безсловесно с пръст“, се казва в позицията. ВМРО дават следния пример: „Ще припомним нещо за онези, които са се затъжили за доброто старо османско време- старото име на „Златни пясъци” е Узункум. Било е много популярно. Помни ли го някой днес? Впрочем, за да сме съвсем точни, туристите не идват на Златни пясъци или Слънчев бряг. Те почиват на Sunny beach и Golden sands, както се рекламират нашите курорти“.

За гражданите няма да има никакви последици от смяната на имената. „Що се отнася до Кабакум, който бил известен по света и туристите щели да се бъркат, е нужно да поясним, че не се сменя името на плажа, а на свлачищната нива над него.“, пише още в декларацията. 

От партията може да поискат Местан да предложи Турция също да върне старите имена на български села с Одринска Тракия,  Лозенград (днес Къркларели) и Одрин (днес Едирне).

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Борисов: Доган е в паника

    Ахмед Доган вече е в паника, защото се реже основата, върху която е изградено движението за права и свободи, заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран ...
    28.05.2012
    6 533
    11
  • Доган: Стига почивка! Връщам се във властта

    "Налага се да управляваме, починахме си достатъчно. Няма как да мине без нас, ние сме много сериозни политици, от гледна точка на опита ни, ня ...
    20.05.2012
    1 986
    8