Last news in Fakti

1 Юни, 2012 13:55 1 832 13

ДПС: Тече втори Възродителен процес (обновена)

  • дпс-
  • възродителен процес-
  • имена-
  • джумая-
  • турски език-
  • лютви местан
ДПС: Тече втори Възродителен процес (обновена) - 1
Снимка: БГНЕС

ДПС протестира с декларация срещу зачестилите промени в имената на известни от векове географски места, квартали и забележителности, определяйки тези случаи като „политически взлом в естествената история на езика“. „Това е един своеобразен нов Възродителен процес- този път той засяга не имена на хора, а имена на обекти“, заяви в  парламента Лютви Местан, заместник-председател на партията и групата й депутати.

Той изтъкна и примери, като известния площад „Джумая“ в Пловдив, който бе прекръстен на пл. „Римски стадион“. И в бъдеще срещите там ще се уговорят при "Джумаята", а не при "Римския площад", категоричен е Лютви Местан. Местан недоумява защо се сменят само турски имена, а не руски, например, паметника Альоша на тепето „Бунарджика“ в Пловдив. Такива турскоезични топоними в България има много, като прохода Хаим Боаз, варненският Кабакул, връх Мусала, град Хисар, град Пазарджик и много други, които са възприети, а не отхвърлени от българския език.

Местан предупреди, че подобни  преименувания в крайна сметка водят до етническо разделение. Определи ги още като „недалновидна, недопустима и груба политическа намеса“, която цели „заличаване на културната памет“. Точно обратна е ситуацията в Унгария, изтъкна депутатът, където основаната с български корени столица Будапеща е запазила името си.

Междувременно земеделският министър Мирослав Найденов обясни, че ГЕРБ е против промяната на исторически наложилите се имена на географски обекти, културно – исторически или природни забележителности. Тъй като инициативата за смяна на имената е в местната власт, премиерът Бойко Борисов вече се е разпоредил по въпроса

„Нищо не пречи голямата кисела джанка да присъства с арабско-турското "хафъзка", чийто етимон е "хафъз" - религиозно лице, което знае наизуст Корана. В съвременния турски език същата джанка е "папазериги", т.е. слива на попа, попска слива", допълни Местан, обяснявайки „реверансите между езиците“.

Хората на Доган изразиха „категорично несъгласие“ с промяната на имена, чийто ефект е „дискредитиране на етническата толерантност на поликултурното общество“ в България.

Сред привържениците на смяната на имената е партия „Атака“, която отдавна иска най-високият връх у нас да се нарича Св. Иван Рилски, вместо Мусала. 

Изявлението на Местан очаквано отприщи остра реакция от Волен Сиверов, според когото това било нетърпимост към българския език и идентичност. Той обвини ДПС, че служи на чужди държави, а след това призова културния министър Вежди Рашидов "най-после да научи български“. 

По-късно ВМРО, които също са за смяната на имената, реагираха с отворено писмо, което определя изказването на Местан не като на български депутат, а като депутат в турския Меджлис. „Местан си позволи дори внушението, че за въпросните местности всъщност не е имало други названия. Сякаш преди това българите не са наричали тези местности по никакъв начин или са ги сочели безсловесно с пръст“, се казва в позицията. ВМРО дават следния пример: „Ще припомним нещо за онези, които са се затъжили за доброто старо османско време- старото име на „Златни пясъци” е Узункум. Било е много популярно. Помни ли го някой днес? Впрочем, за да сме съвсем точни, туристите не идват на Златни пясъци или Слънчев бряг. Те почиват на Sunny beach и Golden sands, както се рекламират нашите курорти“.

За гражданите няма да има никакви последици от смяната на имената. „Що се отнася до Кабакум, който бил известен по света и туристите щели да се бъркат, е нужно да поясним, че не се сменя името на плажа, а на свлачищната нива над него.“, пише още в декларацията. 

От партията може да поискат Местан да предложи Турция също да върне старите имена на български села с Одринска Тракия,  Лозенград (днес Къркларели) и Одрин (днес Едирне).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 пена

    3 0 Отговор
    Доганчо в момента яко се по.ира. ДПС бяха до тук...
  • 3 войн

    3 0 Отговор
    Kато не им харесва ,да си ходят в Турция.
  • 4 Петър

    1 1 Отговор
    Че България да не е била под Руско робство, че да преименува Альоша .... да прочете малко история, аджеба кой е Альоша и другите руски имена! Прост ксенофоб!
  • 5 войн

    1 1 Отговор
    Много си смел,лред клавиатурата,че и Петър се писал!
  • 6 sir _dimitrov

    2 0 Отговор
    Така,така....всяка глупост си има край. Не може една етническа партия близо 10 години да господства в държавата ни. Да си прави каквото иска , да води анти-българска политика и ние всички да си затваряме очите. 2-ри Възродителен процес - дрън, дрън.. А ние какво да кажем - Новини на турски, заливат ни с турски сериали постоянно, тази чалгаризация нали главно от турските маанета идва! Турци купиха Vivakom, футболният отбор "Етър" В.Търново и какво ли още не. Да не говорим ,че джамиите в Родопите никнат като гъби,водят се и безплатни училища -учейки децата на коран. Де факто малко по-малко благодарение на 10 годишното явно и тайно управление на ДПС големи части от територията на България се турцизира и ислямизира.Там където до вчера живееха българи мохамедани ,сега се наричат турци- благодарение на анти -българската пропагандна политика на Доган и компания. Е, Айде стига вече ,чашата вече от отдавна е преляла и започва вече да олива. Това какво да го наречем ,2-ри опит за османско завоевание или .....???
    Много се надявам в следващото управление на страната да участва коалиционно и някоя по-националистическа партия ,че тогава да видим изобщо ДПС ще съществува ли или не!!
  • 7 Гост

    2 0 Отговор
    Принципно наименованията на области, местности, реки и т.н. неизбежно възникват за легитимизация на “усвояването” на собствената територия.
    Така всеки народ, владеещ определена територия я наименова с имена от собствения си език според собствената си традиция, митология, обичаи, предназначение и т.н.
    Така той заявява правата си над нея.
    А голямата част от турските имена на местности са преведени от средновековните български названия и наложени като такива от османската администрация.
    Впоследствие са останали защо българската не се е потрудила достатъчно.
    Когато погледнете една топографска карта в и всички върхове, местности и реки са с турски имена нормално е да си помислите, че отразява турска територия.
    Така, че сещайте се какво значи всъщност дали една местност се нарича Железни врата или Демир капусу, Звездно било или Илдъз баир.
    По тази логика почти всички населени места в България още щяха да си носят турските имена от преди Освобождението.
    Затова най-добре Лютфи Местан да не преиграва, а министъра да не приглася без да мисли.
  • 8 ВЪЗРОДИТЕЛ

    2 0 Отговор
    Кога ли банкенският еничарин ще се наведе отнове пред верният си приятел Ердоган и му се извини,че простаците сменят "майчините имена" на местности,улици,села!Наглостта трябва да получи веднага умрук в дзурлата.Преди години в НС едно зовящосе професор искаше туррският да е официален втори език у нас!А забелязвате ли изведнаж колко Айши с тесни панталони и шамии плъзнаха по София?Остава и някоя да се забради и в предателският парламент!Още един мандат като са вън от властта и ще си покажат всичката антибългарска злоба и антидържавна същност розовите борци за права и свободи!
  • 9 Гущер

    2 0 Отговор
    Измисленият депутат Местан, който с триста зора е завършил ВТУ, едва ли в едно нормално общество би бил повече от селски учител, което между другото не е толкова лошо. Но да се изправиш в българския Парламент и да прокарваш антибългарски идеи , просто е недопустимо. Трябва в отговор на този бивш агент на ДС да кажа, че от 1990 год. в България тече само един възродителен процес-смяна на имената на българомохамеданите с турски чрез огромен натиск от ДПС посредством ходжи, кметове, горски, администрации и др. Във всички кметства и общини, доминирани от турците се говори само на турски, навсякъде е окичено с портретите на един анадолски престъпник/Ататюрк8 и т.н. А той има наглостта да говори за възродителен процес...
  • 10 ВИП АМГ

    2 0 Отговор
    Dogan i tumbata turski romi da si hodiat ot BG............
  • 11 Нема Бира

    3 0 Отговор
    Г-н Местан, годината не е 1987! Съществуват модерни средства за информация включително интернет. Глупаво е да се опитвате да "яхнете" отново верската ораза в жалък опит да спасите отчайващо ниските си политически рейтинги, като мислите че може да се използва дезинформация!

    По-добре се замислете как по-скоро можете да се захванете с нещо от което разбирате, защото политиката явно е извън Вашата компетенция!!!
  • 12 Human

    2 0 Отговор
    ...тече им на ДПС мозъка в гащите! Вече се чудят за кое да се хванат.
    Не, че одобрявам Б. Борисов, но понякога казва много точни неща. Например, че Ердоган съвсем целенасочено не иска да се среща и да говори с Доган. Всяко правителство, което е управлявало с ДПС е носело само негативи. А най - опасната комбинация за България е ДПС - БСП!

    Коментиран от #13

  • 13 ВИП АМГ

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Human":

    DPS i BSP v konbinacia sa mnogo pagobni za BG