Отидете към основна версия

1 196 0

Маргарита Попова няма да се кандидатира за главен прокурор

  • плевнелиев-
  • всс-
  • попова-
  • „изгряващи звезди” 2012
Снимка БГНЕС

Вицепрезидентът Маргарита Попова няма да се номинира за главен прокурор. Това каза президентът Росен Плевнелиев  в отговор журналистически въпрос как би коментирал твърденията, че вицепрезидентът Маргарита Попова ще бъде номинирана за главен прокурор.
Тя се справя много добре като вицепрезидент и се ползва с висока степен на доверие, и е полезна за обществото. Тя няма да се кандидатира за главен прокурор, категоричен бе президентът Плевнелиев

Трябва да бъде избран нов Висш съдебен съвет (ВСС) и след това той да избере новият главен прокурор. Така президентът Росен Плевнелиев коментира приетите вчера промени в Закона за съдебната власт.
Аз декларирам една ясна позиция – че първо трябва да бъде избран по един публичен и прозрачен начин новият Висш съдебен съвет и след това да избере новият главен прокурор. Новият главен прокурор трябва да тръгне с висока степен на доверие. Това може да се постигне само, когато бъде избран от един прозрачно и честно нов Висш съдебен съвет, заяви Плевнелиев.
Според него срокът от 6 месеца, който беше даден с приетия вчера закон, е срок, който по-скоро може да гарантира прозрачна процедура по избор на следващия обвинител номер едно. Най-важна е процедурата по номиниране, кои ще са кандидатите, какви дела са гледали и какви решения са взимали, отбеляза още Росен Плевнелиев.

Със сигурност промените в Закона за съдебната власт ще помогнат да подобрят и останалите страни съдебната реформа, каза той. Нека да си дадем сметка - как е правен до сега изборът за Висшия съдебен съвет. Колко съмнения и неточности имаше в избора. Процедури, които бяха много бързо скроени, кандидатури, които идваха в последния момент. Сегашният ВСС неслучайно няма висока репутация в обществото именно поради процедурите и начина, по който са взимани решенията. Новите промени в закона задават посоката за достатъчно много време, в който да се видят кандидатите, да се убедим, че те са достойни.

По повод изложбата  „Изгряващи звезди” 2012,  президентът коментира, че го е впечатлил  проектът на млади хора, които искат да пишат мобилни приложения, и са вече на финала. Много скоро искат да качат това мобилно приложение и в магазина на Apple, сподели Плевнелиев.
Той се е впечатлил и от проекта на млади дизайнери, еколози, които правят интересни пейки. Той говори за съзнателно изкривена пейка, която да подреди хората така, че да си говорят. Българите имат нужда да излязат зад вратите на панелните апартаменти, да сътрудничат, да споделят идеи, да си говорят, да работят заедно, за да успеем заедно - каза Плевнелиев.
Успехът на Силициевата долина, на държавите като Тайван, Сингапур, Ирландия, Естония не е в това, че хората се затварят зад вратите и правят нещо сами. Успехът е в това, че хората споделят идеи, ресурси, за да можем заедно да успеем , смята Плевнелиев.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини