Отидете към основна версия

3 240 85

Фандъкова: Вдигането на данъци е непопулярно, но чистият въздух е приоритет

  • йорданка фандъкова-
  • коли-
  • данък

Който замърсява повече, трябва да плаща повече

Темата за чистия въздух в София е една от най-важните. За да се справим с този проблем, трябват воля и средства. Срокът за местните данъци и такси е много стеснен, до края на тази година. Според мен няма човек, който да не е съгласен, че който замърсява повече, трябва да плаща повече.

Това каза в сутрешния блок „Тази сутрин“ на бТВ кметът на София Йорданка Фандъкова, която коментира темата за предложението за вдигане на данъците за старите автомобили и за сделките с апартаменти и коли. "От вчера върви едно твърдение, че съм казвала в кампанията, че няма да се пипат данъците.

Това категорично не е вярно и никога не съм заявявала такова нещо. Никой политик не иска да вдига данъците, но трябва да има ясна воля за развитието на визията на града. Мерки за справяне с мръсния въздух в града бяха коментирани по време на цялата кампания.

Бяха обявени и непопулярни такива. Всички трябва да направим някакви отстъпки и колегите трябва да разберат, че изборите свършиха и трябва да работим. Нека спрем с популизма.

Все пак най-важните данъци - за апартаментите на хората и смет, няма да се вдигат", категорична бе тя.

"В живота си човек прави 2-3 сделки за коли и апартаменти. Данъкът за сделките се вдига с 0,5%. С това ще бъдат събрани допълнително 20 млн. лева, които вече обявих, че ще отидат за ремонт на улици и тротоари, а половината от тези средства ще бъдат предоставени директно на районните кметове.

От увеличаването на данъка за колите ще се съберат допълнително 18 млн. лева, които ще отидат за инвестиции в градския транспорт и зелената система на града - изграждането на нови паркове.

По този начин се надяваме хората да слязат от колите си и да ползват градския транспорт. Усилията ни са насочени изцяло в тази посока. И вчера представихме поредните нови трамваи. Усилията за справяне с мръсния въздух са комплексни. Няма как само с една мярка да се реши този проблем", разкри Фандъкова.

"Трябва да има конкретни мерки, за да се справим с проблемите на града. Някои от тях са непопулярни и трябва воля, за да ги приложим. Виждате, че почти всички градове вдигат такса смет. Това се дължи на факта, че скочиха цените за депониране. В София няма да има увеличаване на този данък, защото сме си свършили работата предварително. Явно някои колеги вече се готвят за парламентарните избори, но до тях има много време и трябва да работим. Факт е, че през цялата кампания г-жа Мая Манолова изговори много лъжи и манипулации. Тя е предоставила своите твърдения в съда и той ще отсъди. За мен е важно да можеш да губиш с достойнство", обяви Йорданка Фандъкова.

"Моята позиция за "Златен век" е ясна отдавна - мястото му не е там. Искам да се обърна към районните кметове - вече не сме в предизборна кампания и трябва да казваме на хората истината, а не това, което им се искат да чуят. Не трябва да заблуждаваме гражданите. Трябва да има промени, а не да се използва популизъм. С популизъм можеш да постигнеш само краткосрочни политически успехи. Необходимо е много работа", завърши кметът на София.

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове