Отидете към основна версия

8 575 43

България на мишената на терора (Обновена в 14:00 ч.)

  • бургас-
  • камикадзе-
  • терористичен акт-
  • цветанов

Българин е сред жертвите на атентата на летище Бургас

Снимки: БГНЕС

За първи път в своята история България стана мишена на международния тероризъм. Вчера на летището в Сарафово в 17:25  ч. беше взривен автобус с израелски туристи. Една от версиите по която се работи е че експлозията е дело на атентатор камикадзе, съобщи премиерът Борисов.

Намерена е шофьорска книжка от щата Мичиган, съобщи вътрешния министър Цветан Цветанов. Той уточни, че след проверка с американските служби е установено, че книжката е фалшива и няма такова лице в Съединените щати. Нашите служби са успели да свалят отпечатъци от него, въпреки, че това е било едно от най-разкъсаните тела по време на инцидента. По думите на Цветанов той се е държал като турист и не е предизвикал подозрения.

Министър Цветан Цветанов потвърди, че основната версия по която се работи е самоубийствен атентат. Той подчерта, че се работи в синхрон с израелските и американските служби - с ФБР и ЦРУ.

Заподозреният е с дълга коса, носил е фалшиви американски документи и е сред най-разкъсаните от взрива. Взривът е станал в момента в момента, в който той е слагал раницата си в багажника на автобуса.
Имаме му данните, снимката, той се е въртял около час на летището, съобщи Борисов.

С него жертвите на терористичния атентат в Бургас станаха седем. През нощта е починала една от тежко ранените при инцидента туристки, съобщи външният министър Николай Младенов от летището в крайморския град. От "Пирогов" заявиха, че не става въпрос за тяхна пациентка, каквато информация изтече първоначално.

Един от загиналите е българин. Това е 36-годишният шофьор на взривения автобус Мустафа Кьосов. Останалите починали са израелски граждани.

В момента в който имаме ДНК профил на заподозряното лице е възможно да имаме повече информация, съобщи вътрешният министър.

Цяла нощ оцелял от атентата мъж търсеше бременната си  съпруга.  “Взривът не дойде отдолу, а по скоро отстрани. Аз бях настанен в друга болница, отделно от голямата група, но излязох от нея веднага, след като получих първа помощ, защото се притеснявам за жена си.
Когато се съвзех, казах на жена ми да излиза навън. Досега не съм я открил, а тя беше бременна. Не знам дали е жива. Къде е? Къде е?”, коментира човекът.

Информацията от януари за предполагаеми атентати срещу израелци на територията на България няма нищо общо с вчерашния атентат, категоричен беше Цветанов. В тази връзка премиерът Борисов заяви, че държи да каже, че "досега сме имали поне 15-ина сигнали, различни, през годините, които сме проверявали, установявали, едни задържали, други предотвратявали. Това, което се тиражира – имаше декември-януари, но за зимните ни курорти. Тогава поработихме с колегите доста и не се случи. За този атентат имаше повече съмнения да бъде в други държави, но се случи тук”.

Трима тежко ранени бяха  преместени през нощта в София със самолет.

Двама тежко пострадали от атентата в Бургас, мъж и млада жена, са транспортирани в "Пирогов", в 2.40 часа през нощта, съобщиха от клиниката. И двамата са с опасност за живота. Трети пострадал - 26-годишна израелска гражданка, пострадала при инцидента в Бургас,  е транспортирана  и настанена в Клиниката по реанимация и интензивно лечение във ВМА-София. Пострадалата е с тежка политравма – гръдна и коремна контузия, разкъсване на черен дроб и диафрагма, на изкуствено дишане и с опасност за живота, съобщиха от ВМА.

Според министърът на здравеопазването Десислава Атанасова всички пациенти, без настанените в София,са транспортирани с правителствения самолет към Израел.
32-ма от постъпилите в болницата в Бургас са били с несериозни травми и възможност за транспортиране, един е бил в по-сериозно състояние.
Трима души са настанени в София – двама в "Пирогов", един във ВМА. Един мъж е с 55% изгаряния по тялото и множество травматични наранявания, счупен таз и подбедрица. Той е със стабилни жизнени показатели, доколкото състоянието му позволява. Още една жена е приета в "Пирогов", с тежка черепно - мозъчна травма и оток. Тя е с опасност за живота, но в стабилно състояние.
Жена, която е настанена във ВМА, е с тежка политравма – разкъсване на черен дроб, била е направена операция в Бургас. В момента е с опасност за живота.
Според Атанасова, организацията е била адекватна на ситуацията.
Тя представи хронология на инцидента.


 

Според председателят на Окръжна прокуратура Бургас Калина Чапкънова след направените първоначални огледи става ясно, че взривът е бил поставен в страни от автобуса, а не както се предполагаше в багажника на возилото.  Процесуално следствените действия се извършват от българските специалисти.

Все още не е установен тротиловият еквивалент на взрива, тъй като все още се събират веществените доказателства. Все още не уточнено окончателно какъв е типа взрив и дали той е бил взривен дистанционно. Сега в момента има все още разпръснати парчета желязо на всякъде около мястото на инцидента. Разпитват се свидетели. Когато се съберат всички свидетелски показания могат да се направят  и съответните изводи.

В телефонен разговор снощи министър-председателят Бойко Борисов и колегата му Бенямин Нетаняху осъдиха остро трагичния инцидент, съобщиха от правителствената информационна служба.

Българският президент Росен Плевнелиев проведе днес телефонен разговор с президента на държавата Израел Шимон Перес, съобщиха от МВнР. Основното послание от разговора им беше, че този атентат не може да развали добрите отношения между България и държавата Израел и не трябва да се превръща в победа на тероризма над мира.

Няма паника в Бургас, хората са спокойни. В града са пристигнали телевизионни екипи от Гърция, Германия, Румъния.

В Бургас днес е обявен траур. Отменят се всички културни събития, знамената по обществените сгради ще бъдат свалени наполовина. Така бургазлии изказват своята съпричастност и съболезнованията към жертвите и пострадалите при атентата.

В 10 ч. от летище Бургас са излетели пострадалите при атентата, от които 28 души бяха в бургаската държавна болница и други четирима, настанени в частни болници. По преценка и на израелските медицински власти те могат да пътуват, тъй като са в стабилно състояние.

От страната са отпътували по същото време и израелските туристи, които не бяха ранени при атентата. Тази нощ те бяха на летище Бургас до 4 ч. сутринта, след което бяха настанени в хотели в Бургас и Слънчев бряг. В 9 ч. днес те бяха върнати на летището.

Осъждам днешната терористична атака в автобус с израелски туристи на летището в Бургас в България. Още не е ясна степента на трагедията, но бих искал да изразя съболезнованията си на приятелите и семействата на ранените и убитите”, е заявил министърът на външните работи на Великобритания Уилям Хейг, съобщиха от английското посолство в София.

Министърът на отбраната Аню Ангелов изказа съболезнования към близките на загиналите при вчерашния терористичен акт в телеграма до вицепремиера и министър на отбраната на Държавата Израел Ехуд Барак, съобщиха от военното министерство.

"Скърбим заедно с близките на жертвите и безусловно осъждаме вандалския и античовешки акт на тероризъм, защото не съществува кауза, която да оправдава убийството на невинни граждани", се казва в съболезнователната телеграма. В нея министър Ангелов изразява надежда за скорошното възстановяване на ранените.

Осъждам терористичния акт, който се случи в България. Мислите ни са насочени към пострадалите в нападението и техните семейства, каза външният министър на Норвегия Юнас Гар Стьоре, съобщават от посолството на скандинавската страна в София.

Русия също осъди терористичния акт. "Русия твърдо осъжда този акт, извършен от терористи, които са имали за цел да убиват невинни цивилни, включително жени и деца", се казва в комюнике на руското външно министерство.

Към 12 часа министър Цветанов заяви: "Не можем да кажем или изключим логистика от българска страна. Не е поета отговорност за атентата, но имаме добри оперативни находки, които ще обсъдим с израелските колеги."

Днес е имало сигнали на летище Варна и в Златни пясъци за багажи оставени без надзор, съобщи вътрешният министър. Той уточни, че полицията е предприела необходимите мерки, но и в двата случая това са били забравени багажи, без някаква опасност за хората.

Цветанов определи атентата като изцяло насочен към израелските туристи. Първият оглед ще бъде приключен в 14 ч., а към 18 ч. ще бъде възможно да се отвори летището, посочи още вътрешният министър.

Днес 19 юли 2012 г. в 13.00 ч. в Централната софийска синагога в София, ще се проведе траурна церемония за загиналите в терористичния акт на летище "Сарафово" в Бургас. На церемонията ще присъстват
представители на еврейската общност в България, посланика на САЩ и представители на дипломатическите мисии у нас.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове