Отидете към основна версия

1 198 4

Съдът прати в болница Алексей Петров

  • алексей петров-
  • болница-
  • съд
Снимка БГНЕС

Още едно заседание по делото "Октопод" мина, без да се произнесе съдът по искането на основния подсъдим Алексей Петров и неговата защита за промяна на мярката му за неотклонение, съобщи "Правен свят".

Днес съдът отново не пожела да гледа мярката на Петров, защото още не е готова назначената от съда съдебно-медицинска експертиза, а пък тя се бави заради липса на трето вещо лице, което да участва в изготвянето й. Съдия Ченалова попита подсъдимия и защитата му дали в искането си държат съдът да обсъжда здравето на Петров, на което подсъдимият отговори, че не иска да се спекулира със здравето му, но имал здравословни проблеми. Адвокат Ина Лулчева, която защитава Петров, обясни, че здравето на подсъдимия не е основен аргумент за искане на промяна на мярката му, а оборените показания на Пламен Устинов. Въпреки това, адвокат Лулчева напомни на съда, че той е длъжен да се съобразява и да следи здравето на подсъдимите и въпросът не е дали те искат. На предното заседание защитата на Петров заяви, че подготвя вече жалба до Съда в Страсбург за нарушение на Европейската конвенция по правата на човека, според която "всяко арестувано или лишено от свобода лице има право да обжалва законността на неговото задържане в съда, който е задължен в кратък срок да се произнесе; в случай, че задържането е неправомерно, съдът е длъжен да нареди незабавното освобождаване на задържаното лице".

Тъй като днес няма готова експертиза, а само постъпила справка за здравето на Петров, съдия Ченалова на няколко пъти се опита да получи от защитата еднозначен отговор от защитата и подсъдимия еднозначен отговор дали държат на експертиза. Накрая сама прецени, че експертизата е наложителна и съдът се оттегли на съвещание. На него бе взето решение да се изслушат трима лекари от болницата в централния Софийски затвор, които са от лекарската комисия, съставила справката. Докторите Митрева, Павлов и Васев са дали два варианта за провеждане на лечението на Алексей Петров – или настаняване в лечебно заведение за провеждане на необходимата терапия или воденето му на ежедневни процедури.

След като чу становищата им съдът взе компромисно решение - Алексей Петров да бъде настанен за лечение в столичната Специализирана болница за физиотерапия и рехабилитация в Овча купел, без обаче да му се изменя мярката, а само режимът на изпълнение. Съдът нареди началникът на Софийския затвор да назначи охрана на Петров, докато е в болницата. Произнасяне на СГС по мярката ще има, когато е готова експертизата, а следващото заседание по график е на 6 август.

В една от почивките на днешното заседание Алексей Петров направи и свой коментар за вчерашния атентат в Бургас, като не забрави да спомене, че премиерът Бойко Борисов да му благодари за тезата, която развива, защото била в полза на правителството. "Това е класическа форма на икономически тероризъм, тоест нелоялна конкуренция чрез терористичен акт срещу българския туристически бизнес. Терористичен акт срещу израелски граждани може да бъде направен навсякъде в България, а се случва в Бургас, в началото на туристическия сезон. Всички казват, че целта е да се постигне страх, аз казвам, че целта е да се промени икономическо поведение чрез страх", заяви Петров. Той, разбира се, не пропусна да заяде премиера със забележката, че защита на националната сигурност с дюнери не се прави. Забележката бе по повод изказване на Борисов от началото на годината, когато във връзка с информациите за терористични заплахи у нас той каза, че сме в отлични отношения с арабските страни и на всеки ъгъл има дюнери.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове