Отидете към основна версия

5 429 54

Корнелия Нинова: Репресиите са последната фаза на отиващата си власт

  • корнелия нинова-
  • репресии-
  • иван гешев

Оценяваме тази атака срещу президента като разрушаване на държавността

Снимка: БГНЕС

„Категорично заставаме зад президента. От съдържанието на СРС-тата личи, че няма никакво законово нарушение. Оценяваме тази атака срещу президента като разрушаване на държавността. Виждаме я като част от процес да се затвори устата на хора с различно мнение, на хора, които критикуват и смело изразяват своята позиция“. Това каза председателят на НС на БСП Корнелия Нинова пред БНТ.

Тя обясни, че това е процес, който продължава от години – първо с атака към опозицията: „Мои колеги с месеци наред бяха проверявани, имаше компроматни войни. Мина през журналисти, които бяха уволнявани и им бяха изключвани микрофоните в Министерския съвет. Продължи през протестиращи, които бяха снимани, вследствие на което им се правеха актове, месеци наред ги водеха по районни управления на МВР на разпити за протести. И най-накрая – до най-високото равнище в държавата – президента. Това е процес на сплашване, на отстраняване по всякакъв начин на хората с различно мнение и които критикуват властта. Това е модел на управление, който оценяваме по следния начин – последна фаза на властта, която се задържа чрез страх и репресии. Това нещо може и трябва да се промени“.

По думите на Нинова вотът на недоверие е спечелил подкрепата на мнозинството от хората - повечето българи се убедени, че правителството се е провалило в политиката по околната среда и водите. „Всеки ден има нови и нови доказателства за този провал – сметища в Ихтиман, Ловеч, Ямбол, Враца, Плевен, Варна и Бургас. Правителството на ГЕРБ превърна България в сметище - 740 хил. тона боклуци от Третия свят. Няколкостотин хиляди българи са на воден режим и нямат вода. Мерките, които се взимат, не дават резултат. Оправданието е, че бившите са виновни – не можеш да управляваш 10 години, цялата власт да ти е в ръцете и да се оправдаваш с нещо друго. Правителството не само създаде тези кризи, но е и безсилно да ги реши“, каза още Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП вижда математическия резултат от вота в Народното събрание като въпрос към българските избиратели, особено тези, които са гласували за „Атака“ и за „Воля“ – партии, които по нейните думи се заявяват за опозиционни, но проявявайки се като проправителствени в зала. Според нея това е, защото те няма да влязат в следващия парламент и искат да си запазят местата до края на този. „Това е голям политически и принципен въпрос“, заяви Нинова.

Корнелия Нинова каза, че БСП подкрепя България да приеме еврото и има взето такова политическо решение преди години на конгрес. Тя обясни вота на парламентарната група в Народното събрание с несъгласието с начина, по който е било направено законовото предложение от ГЕРБ и заради съдържанието, което е вложено в решението на парламента. „Менда Стоянова внесе предложение в последния момент, между първо и второ четене, тихомълком, без да е обсъждано и гласувано. След като се усети напрежение, решиха да поправят тази грешка и се внесе решение за предложение на парламента, с което да упълнощим правителството да преговаря при фиксирания курс. Така не се прави политика по въпрос, който е изключително важен за България и изисква съгласие“, обясни Нинова и продължи: „В един и същи ден българският парламент прие два взаимноизключващи се законодателни акта. Сутринта се реши да се упълномощи правителството да преговаря с фиксиран курс, а следобяд се прие законът на Менда Стоянова, който дава свобода на преговорите. Затова се въздържахме.“

„Управлението е от криза в криза. Една криза още не е отминала – идва друга. Това е управление на задържането на властта на всяка цена, със страх и репресии. Управление с калинки, което ражда проблеми във всички сектори на държавата. Няма как това нещо да не свърши – това управление си отива“, заяви председателят на НС на БСП. За нея целта на БСП е да даде абсолютно друг поглед за бъдещето на България – друг модел и стил на управление, друга икономика – с ред и правила. Тя даде за пример различните начини за справяне с водната криза: „Поканихме всички проектанти, архитекти, хидроинженери, работили върху язовирите и пречиствателните станции в страната. Тези хора казаха, че никой от управлението не се е сетил да ги попита какво да се направи. На срещата те дадоха рецепта – 5 точки. Предложихме ги в парламента тези 5 точки и те бяха отхвърлени. Калинките победиха професионализма“.

„Затова трябва да има промяна в стила и начина на управление и на неговото съдържание – управление, в което има политическо желание България да се подреди, да има правила, и да се даде път на знаещите и можещите да реализират това политическо желание“, заключи Корнелия Нинова.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове