Отидете към основна версия

37 751 60

Румен Петков: Борисов, Дончев и компания лъжат

  • румен петков

Според Петков трябва да ни притеснява не това, че никъде в Европа няма машинно гласуване, а това, че не се изпълнява законът

На машинното гласуване трябва да се гледа като на елемент от придвижването ни към електронното и дистанционно гласуване. Това каза лидерът на ПП АБВ Румен Петков в интервю за предаването „Европа сутрин“ по телевизия „Европа“.

„Познавам тези хора – Борисов, Дончев и компания, Те лъжат. Лично съм попитал на 21 януари какво правим с машинното гласуване. Той ме прати в ЦИК. От ЦИК ми отговориха на 31 януари, че размерът на средствата, които ще бъдат отпуснати за осигуряване на машинно гласуване, ще бъде определен с план-сметна за 2121 г. Миналата седмица Дончев и Борисов казаха, че веднага минаваме към машинно гласуваме. Значи или шефката на ЦИК Стефка Стоева лъже, или лъже Дончев“, посочи Петков.

„Мисля, че този път ситуацията, която създадохме ние от АБВ и колегите от МИР и подкрепата, която получихме от парламентарни партии и депутати, както и натискът върху правителството и ясната позиция на някои от парламентарните групи ще принудят правителството да го реализира. Искам да подчертая, че това е четвърти опит. Още 2016 г. по настояване на АБВ в Избирателния кодекс беше включено задължението в 5000 секции да се гарантира машинно гласуване. Това не се направи и то съзнателно. После на три пъти има законова норма да се въведе машинно гласуване и правителството на ГЕРБ я махна. След това се стигна до цинизма да хвърлим навън няколко десетки милиона лева, да вземем под наем едни машини, които на следващия ден да върнем“ добави лидерът на АБВ.

По думите му според експерти наемът на една машина е колкото да я произведем. „Ние от АБВ настояваме това да бъде българско производство. Така ще ни бъде по-евтино. Имаме военнопромишлен комплекс, който е в състояние да произведе българска машина, дори видяхме такава вече произведена, каза още той.

Според Петков трябва да ни притеснява не това, че никъде в Европа няма машинно гласуване, а това, че не се изпълнява законът.

„Силно съм притеснен от зоологическия ентусиазъм, с който премиерът Борисов обяви, че ще въведем машинното гласуване. Значи той е над закона. Той казва, че този път ще се изпълни законът. Това е стъпка към правилното решение. Дотам сме го докарали, че да се радваме, когато министър-председателят е в благоразположение на духа, което позволява да бъде изпълнена една или друга законова норма“, заяви Петков.

„Не може да има и хартиени бюлетини, защото ще предпоставим спекулацията с резултата от хартиеното и машинното гласуване. На заседанието на правителството г-н Дончев каза: „Въвеждаме машинното гласуване навсякъде“. Това означава на всички секции в чужбина и на секциите тук с по 5-8 гласоподаватели. Човек трябва да си мери приказките по такива важни за обществото въпроси. Практиката ще покаже, че машинното гласуване няма да бъде въведено навсякъде и някой трябва да поеме отговорност защо е излъгал публиката. Понеже лъжата е въпрос на осъзната необходимост, вероятно никой няма да поеме отговорност“, добави той.

„Електронно дистанционно гласуване беше голямата идея на АБВ през 2016 г. Мисля, че по този начин може да мобилизираме много голям избирателен потенциал. Докарали сме се до 300 хиляди невалидни бюлетини. Половината избиратели сме ги отвратили, защото виждат как се пренаписват протоколите. Машинното гласуване е първата стъпка за честните избори. Голямата идея на АБВ и повечето политически сили е честни избори чрез машинно гласуване. На машинното гласуване трябва да се гледа като на елемент от придвижването ни към електронното и дистанционно гласуване.
Натискът трябва да продължи и ние от АБВ ще го продължим, за да достигнем до резултат. Ако не бъде въведено до следващите избори, правителството на Борисов ще продължи да се държи естествено. Ако се въведе, ще направим голяма победа в името на честните избори“, допълни Петков.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 78 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове