Отидете към основна версия

8 392 88

Екатерина Захариева за скандала с Борисов: Това е фалшива новина

  • бойко борисов-
  • къща-
  • пране на пари-
  • испания-
  • екатерина захариева-
  • руски дипломати-
  • еврозона

Външният ни министър говори по редица теми в предаването ''Панорама'' по БНТ

Снимка: БГНЕС

''Моите съболезнования не само към близките на Калоян, но и съболезнования към близките на всички загинали в град Ханау. Във връзка сме с властите в града, ще помогнем и финансово за пренасянето на тялото на Калоян. Това е трети случай за по-малко от година, в който причината е расизъм, ксенофобия и има убити хора'', това заяви с тревога в предаването "Панорама" по БНТ министърът на външните работи на България - Екатерина Захариева.

"За жалост, за поредна година, Луковмарш ще се провeде. Призовавам младите участници в марша да не вярват сляпо на ксенофобски прояви и идеологии, които са античовешки, защото не е много по-различно от това, което се случи в Ханау. Няма нищо добро в това да възпяваш неонацизма", каза в допълнение Захариева.

Тя определи писанията в испанското издание Ел Периодико, в които се твърди, че каталунските власти разследват премиера на България Бойко Борисов за участие в международна схема за пране на пари, като фалшива новина, която се върти в пространството от 2015 г. насам.

Попитана от водещия Бойко Василев за руска връзка по казуса с премиера, за каквато самият той намекна, Захариева заяви: ''Не мога да твърдя, че със сигурност има руска връзка в излезлия за премиера материал в испанския вестник, но предвид бекграунда на вестника, не мога и да нямам съмнения. Но е факт, че четирима руски граждани са обявени за персона нон грата от България. Срещу всяка посегателство на националната сигурност ще се постъпва по този начин.''

Външният ни министър категорично отрече, че гоненето на руски дипломати произтича от американски натиск спрямо България.

"Ние не воюваме с никого", отговори Захариева на въпрос дали Москва воюва с нас или ние с нея.

"Несериозно е да привиквам руския посланик заради публикации в пресата за намеса в разследването на Божков в ОАЕ", поясни тя и с това отговори на искането на Валери Симеонов това да се случи.

"Мисля, че ще имаме доказателства за Миталов от САЩ. Разследването е на американските служби'', обърна внимание за кратко Захариева и на случая със съдия Андон Миталов.

На въпрос какво смята за решението на президента Румен Радев да отиде в Москва за парада на 9-и май, Захариева отговори лаконично и изненадващо: ''Не мисля, че има нещо лошо в това.''

"Еврото ще влезе, когато сме готови. Всичките спекулации със страховете на хората са меко казано срамни. Еврото е подписано като задължение при влизането ни в Европейския съюз. Ако има референдум ''за'' или ''против'' еврото, то това ще е референдум ''за'' или "против'' членството ни в Европейския съюз'', обърна внимание Екатерина Захариева и на темата с въвеждането на еврото в България, като допълни, че е необходимо да се говори и обяснява много българите по тази тема.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове