Отидете към основна версия

10 644 183

Ивайло Иванов: Адресът няма да спаси напусналите София

  • софия-
  • ивайло иванов

Иванов обясни, че декларациите са за всяко едно лице и средно около 80 000 МПС са напуснали София само в четвъртък

Снимка: БГНЕС/Архив

"Напусналите София да знаят, че адресът няма да ги допусне обратно. Това каза Ивайло Иванов, главен секретар на МВР, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Канал 3” и “Радио К2”, съобщиха от екипа на предаването.

“Какво ще стане утре - който е напуснал не съвсем в реда на нещата по причина документи, ще го допуснете ли да си влезе в София обратно?” попита водещата.

Иванов отговори, че след петък сутринта 17-ти април, в 0 часа има нови правила и заповедта е ясна, затова ще се действа по нея. Водещата подчерта, че хората не са знаели, че след 0 часа няма да имат право да се приберат. Главният секретар на МВР обясни, че са излъчвали призиви на брифингите да не се пътува, но въпреки това преди празниците никой не се е съобразявал с тези призиви, които са с една цел - София е най-голямото огнище на заразени и въпросът е защо трябва да се разнася болестта в цялата страна. “След като беше констатирано, че много хора напускат, има издадена нова заповед, следователно, важат нови правила. Към този момент влизането и излизането от София става само по ред причини, които са ясно упоменати в заповедта и само в определени часови диапазони” подчерта Иванов.

Иванов обясни, че декларациите са за всяко едно лице и средно около 80 000 МПС са напуснали София само в четвъртък.

“Имате КПП-та около цяла София. Спирате ги на връщане и няма да пропуснете никого?” попита водещата.

Иванов заяви, че ако не отговарят на условията, няма да бъдат допуснати. “Настоящ и постоянен адрес в настоящата заповед не фигурират като основание за влизане и излизане от София. Имаше много препоръки от кой ли не в държавата да не се пътува” подчерта главният секретар на МВР. “Ако постоянният адрес е в София - защо този човек не е в София, а е някъде, отишъл е да празнува Великден? Това не е основание да напуснеш. Аз го казах и на брифинга. Моите родители не съм ги виждал от 2 месеца и аз искам да ги видя, но ще се случи, когато всичко това отмине” коментира Иванов. “Ако хората изнаглеят и решат, че са по-силни в колите срещу хората, защото аз се нагледах на пунктовете - седят едни полицаи, вали ги дъжд като из ведро - ако им дойде ум на колите да тръгнат и да газят?” попита Беновска. Главният секретар на МВР съобщи, че днес на КПП-тата в София има два такива случая и провинилите са задържани. “Не мисля, че ще тръгнат всички. Разумът ще надделее. Не мисля, че някои от тези полицаи е виновен, че те са недобросъвестни, че не мислят за близките си, не мислят за самите себе си” подчерта Иванов.

Относно работещите в София главният секретар на МВР съобщи, че нямат проблем с влизането. “Целта ни е да предпазим максимално много хора и да няма безцелно движение. Ние не искаме да спрем движението, икономиката. Не искаме да блокираме живота, но за тези хора, които са недобросъвестни, които не преценяват правилно ситуацията, които не осъзнават на какво сме подложени, трябва да се вземат мерки” коментира Иванов.

Главният секретар на МВР припомни, че има два часови диапазона - сутрин и вечер, от 6 до 8 часа за преминаване през КПП-тата.

“На КПП-тата ще излязат хиляди казуси. Ние не можем да определяме една мярка, която се въвежда за определен случай. Ще се преценява на място от колегите. Ще има достатъчно полицаи. Ако тръгнем да разискваме за всеки един казус, няма да ни стигне предаването. Мисля, че откакто излезе заповедта от брифинга вечерта, толкова неща се изговориха, че трябва да е ясно на всички - на този етап промяна в мерките няма и ще важат тези правила” подчерта Иванов.

“Тези, които са си извели децата си, ще ги пуснете ли да се върнат обратно с родителите си, ако двамата родители работят в София и имат основание да влязат?” попита Беновска. Главният секретар на МВР припомни, че учебните заведения в момента нямат присъствени занятия, а се провежда дистанционно обучение и няма да се делят семейства.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 35 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове