Отидете към основна версия

1 872 44

Фандъкова е готова да пусне паркове и градинки за децата

  • паркове-
  • градинки-
  • софия-
  • извънредно положение

12 са ключовите инфраструктурни проекти в София, които се развиват по график

Снимка: БГНЕС

Работа за София продължава, заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Днес Фандъкова и министърът на регионалното развитие и блогоустройството Петя Аврамова проверяват изграждането на разширението на столичния околовръстен път.

12 са ключовите инфраструктурни проекти в София, които се развиват по график, уточни още Фандъкова, цитирана от novini.bg.

Столичният градоначалник разкри и по какви стратегически проекти се работи и каква е готовността за старта им от Общината.

"Развитието на града трябва да продължава, но трябва да се съобразим и със ситуацията", каза Фандъкова. "Една много натоварена улица е "Шишман" и заради това разговарях с районния кмет Трайчо Трайков и решихме да не я затваряме за ремонт, за да не блокираме работата на малките магазинчета извън извънредното положение", обясни тя.

“Строителният сезон е в ход“, коментира Фандъкова. “Използваме и по-малкия трафик, за да стартираме и проектите, които са заложени за тази година. Работим по проекта “Искърско шосе“, започна и изграждането на колектора по ул. “Сребърна“, обясни тя.

Участъкът от бул. "България", който започва да се ремонтира от утре, трябва да приключи за 20 дни, но всичко зависи от времето, стана ясно от думите на Фандъкова.

Предвижда се средствата за текущи ремонти да бъдат намалени. "В тази ситуация всеки се лишава с нещо. Ние ще се лишим с част от средствата за малки улици. Предвижда се те да са по-малко със 7 млн. лв.", каза кметът на София.

"Сега смятам с актуализацията на бюджета, че ще можем да си гарантираме годината, но ще ни трябва и втора актуализация и тя ще е след юли месец", коментира Фандъкова.

Относно кога ще се отворят парковете и градините, Йорданка Фандъкова разкри, че голямата ѝ болка са именно децата и затова тя разкри, че е направена подготовка и ако се реши ще може само родители с деца да излизат в определени часове. Тя поясни, че няма никой да пусне на своя глава, защото не иска обвинения, че е причина за нови заразени.

Тя е предложила парковете и градините, както и Витоша да могат да се ползват от родители с малки деца, но ще трябва да се изчака решение на Националния оперативен щаб дали да бъдат отворени парковете и градинките за разходки за децата. Вече се правела организация за маршрути, така че движението да е еднопосочно и да се извършва в определени часове. Сядането по пейки обаче няма да се разрешава, както и използването на площадките за спорт и игра.

Относно синята и зелената зона за паркиране в София, кметът на столицата разкри, че ще се действа седмица за седмица. Към момента зоните няма да работят до 26 април. Фандъкова разкри, че е притискана от нейните колеги поне синята зона да работи, защото е хаос в центъра на града.

Градоначалникът разкри, че към момента вече София няма зам. - кмет по екологията и до десетина дни ще стане ясен кой ще е новият. Досега постът се заемаше от Йорданка Христова, която още от миналата година е искала да напусне по лични причини.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.

Свързани новини

  • Готвят ли гавра със столичани

    Столичани очакват с нетърпение решението за отварянето за разходки на градските паркове и планината Витоша. То трябва да бъде взето в неделя. И както ...
    25.04.2020
    25 253
    165
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове