Отидете към основна версия

2 808 74

Томислав Дончев: Държавата дава живи пари

  • томислав дончев-
  • правителство-
  • икономика-
  • 60:40-
  • помощи-
  • ек

С парите от ЕК икономиката ни, ако си изиграем картите правилно, може да мине от режим на възстановяване дори в режим на развитие

Снимка: БГНЕС

Цената на парното няма да се увеличава, а ще падне средно с 14%. Мнозинството от българите са разбрали, че цената на газа е паднала с 40% след много тежки преговори с "Газпром" и се питат защо парното ще поевтинее само с 14%. Трябва да знаем, че цената на парното не е само газ. Не искам да си позволявам да коментирам работата на КЕВР. Най-добре поканете техен представител, който да обясни. Премиерът беше длъжен да реагира. В думите му за смяна на ръководството на КЕВР няма нищо чудно. Мандатът на това ръковдство е изтекъл и е започнала процедура за избор на ново ръководство.

Това заяви в предаването "Лице в лице" по bTV вицепремиерът Томислав Дончев по повод информациите, че цената на парното ще се увеличава. Той също така изказа мнение и за намаляването на ДДС.

"Представителите на ресторантьорския бизнес бяха честни и казаха, че искат намаляване на ДДС, за да спасят бизнеса си, а не за да намалят цените на храните и напитките в заведенията си. Няма нищо лошо в дебат за пренастройване на данъчната система, но сега ще има желание от всички браншове за намаляване на ДДС. Възможен е и такъв разговор да се случи, но трябва да преценим всички рискове, защото българската данъчна система е доказала, че работи много добре. Редуцираната ставка на ДДС бе предложение на самите ресторантьори, а не на правителството."

"Държавата дава живи пари. Погледнете мярката 60/40. Там са предвидени над 1,5 млрд. лева до края на годината. Това са директни плащания, които спасяват работни места", категоричен беше Дончев.

"От ЕК ще получим близо 13 млрд. евро. Малко над 9 млрд. ще са безвъзмездно финансиране. Останaлите ще са под формата на заем, ако България има нужда тегли този заем. Засега този фонд на ЕК е само предложение, но аз съм убеден, че то ще бъде прието. Най-голямото перо от тези средства е 6 млрд. и е за възстановяване на икономиката. Тези пари трябва да се разходват до 2024 година. Вече сме в режим на подготвяне на документи и стратегии за тези пари, за да могат те да стигнат максимално бързо до нуждаещите се. Как ще се разпределят тези пари ще решават ЕК и българското правителство. Европа иска планът за възстановяване да върви ръка за ръка с план за дигитализация и въвеждане на зелени политики. Това предложение на ЕК е уникално и парите за България почти се удвояват. Ако си изиграем правилно картите, съм сигурен, че икономиките ще се възстановяват бързо. Тези пари не са само за подпомагане. Това е уникален шанс от режим на възстановяване да минем в режим на развитие. Тук особено важна е скоростта", разкри вицепремиерът.

За финал той коментира и темата за строителството на плаж Алепу. "Възможно е да се строи подпорна стена, но със сигурност има и хотел. Премиерът е разпоредил пълна проверка на случая. Нека да изчакаме резултатите и ще мога да коментирам. За мен е много трудно да обясня как се строи подпорна страна и хотел. Не съм запознат с всички документи. Трябва да видим разрешителните за строеж. Очаквам проверката да приключи до дни", обяви Томислав Дончев. 

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове